Франция обеща на САЩ да махне дигиталния данък при едно условие

По-рано Тръмп заплаши да отговори на новия данък с тарифи за френски внос

Франция обеща на САЩ да махне дигиталния данък при едно условие

Снимка: БТА

Франция ще премахне дигиталния данък от 3% върху големите технологични компании, но след като бъде постигнато ново международно споразумение за данъчното облагане. Това гласи споразумението между САЩ и европейската страна, става ясно от думите на президента Еманюел Макрон, цитиран от CNBC.

„Свършихме много работа и имаме споразумение за преодоляване на трудностите между нас“, каза Макрон по време на медийна изява с американския президент Доналд Тръмп. Двамата разговаряха по време на срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция. 

3-процентният дигитален данък бе гласуван от Франция през юли и се предвижда да започне да действа от 1 януари 2020 г. Той е насочен към големите технологични компании, като идеята е да се обложи оборота им, генериран конкретно в страната. под ударите му попадат предимно американски организации, като Facebook, Amazon и Google. 

Към момента те плащат данъци в европейска държава, която са избрали за свое седалище на континента. Привличат ги места като Ирландия, Дания, Швеция и Финландия, където налозите са сравнително по-ниски. Франция, а и няколко други европейски страни, смятат, че това не е справедливо, тъй като тези компании са генерирали доходите си от много места. 

Френският министър на финансите Бруно Льо Мейр заяви, че новият налог е необходим, за да могат интернет гиганти да връщат справедлив дял данъци. Изчисленията сочат, че чрез новия инструмент държавата ще събира около 500 млн. евро годишно. 

САЩ скочиха срещу дигиталния данък още през юли с аргумента, че той е „несправедлив и насочен към американските компании“. Президентът Донлад Тръмп намери бърз отговор и заплаши да наложи тарифи на вноса на френски вина. 

По-рано този месец реакция имаше и от страна на компаниите. Amazon заяви, че ще бъде принудена да прехвърли част от тежестта върху малките и средни предприятия. Не е изключено да бъдат ударени и крайните потребители.  

Дигиталният данък във Франция дойде, след като през миналата година ЕС не успя да се договори за общностен такъв. Междувременно на глобално ниво се дискутират възможностите за модернизиране на многостранното цифрово данъчно облагане. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) търси решение, но такова едва ли ще има до 2020 г.
Коментари: 0