Полицаите готвят протест, нямат увеличение на заплатите

Те са обидени, тъй като не влизат в групата на държавната администрация, която получи увеличение с до 30% на заплатите си

Полицаите готвят протест, нямат увеличение на заплатите

Снимка: Красимир Свраков

Синдикалната федерация на служителите в МВР е в протестна готовност и при липса на преговори за повишаване на заплатите на служителите на МВР или при неудовлетворителен резултат от тях, служителите ще излязат на протест. Това става ясно от позиция на синдикалната организация.

Тя иронично изрази благодарност за факта, че полицаите не влизат в групата на държавната администрация, която получи увеличение с до 30% на заплатите си.

Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители, рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение“, се казва в позицията на синдиката.

Освен увеличението на заплатите с до 30% в държавните институции, което те няма да получат, синдикатът негодува и заради факта, че служителите на реда не са получили и „медийно обещаните“ 1000 лв. месечно за работещите на първа линия.

„Това постановление (бел. р. – за увеличаването на заплатите в държавната администрация с до 30%) показва, че дадените в публичното пространство високи оценки за работата ни от началото на пандемията до ден днешен са били неискрени. Последствията от тази обида ще бъдат за сметка на мотивацията за работа и в ущърб на социалния мир“, смятат от синдиката.

Припомняме, че в последните месеци правителството няколко пъти прави компромиси пред различни икономически отрасли след заявка за протест. Така през лятото нощните клубове бяха отворени въпреки ръста на заразените с Covid-19 след протест на по-фолк изпълнители, а в средата на август на туроператорите бяха обещани 10 млн. лв. безвъзмездна помощ, за да прекратят протеста си. Средствата все още не са стигнали до тях обаче. В края на август пък на екскурзоводите бяха обещани 3 млн. лв. дни преди обявения от тях протест. Всичко това се случва успоредно с провеждащите се вече над 90 дни антиправителствени протести с оставката на кабинета.

Коментари: 0