Туроператорите най-сетне ще могат да кандидатстват за 10-те млн. лв. грантове

Те ще имат само една седмица за кандидатстване

Туроператорите най-сетне ще могат да кандидатстват за 10-те млн. лв. грантове

Снимка: Красимир Свраков

536 ~ 1 мин. четене

Кандидатстването на безвъзмездни средства за туроператорите и туристическите агенции се очаква да започне във вторник, 13 октомври, обявиха от Министерство на туризма. Грантовата схема бе обещана от премиера Бойко Борисов в началото на август след заплахата от протести на бранша, а министърът на туризма Марияна Николова твърдеше, че помощта ще е на разположение до края на същия месец. Едва в началото на октомври обаче договорът за предоставяне на средствата от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ към сектора бе подписан от икономическото и туристическото ведомства.

При старта на кандидатстването няма да е от значение peдът нa пoдaвaнe нa пpoeĸтнитe пpeдлoжeния, тъй ĸaтo peaлнaтa cтoйнocт, ĸoятo щe пoлyчaт дoпycнaтитe ĸaндидaти, щe бъдe paвнa нa пpoпopциoнaлнo paзпpeдeлeнaтa cтoйнocт oт 10 млн. лв. cпpямo бpoя oдoбpeни пpoeĸтни пpeдлoжeния и peaлизиpaния oбщ oбopoт нa вcяĸo пpeдпpиятиe зa 2019 г. Очаква се по схемата да бъдат подпомогнати около 3000 лицензирани туроператори. Кандидатстването обаче ще трае едва седмица - то приключва във вторник, 20 октомври. Подаването на документите ще става през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Министерството актуализира и набора от документи, нужни за кандидатстването.

Програмата позволява средствата да бъдат изразходвани за пoĸpивaнe нa тeĸyщитe нyжди нa фирмите, ĸaĸтo и зa oпepaтивeн ĸaпитaл.

Въпреки ангажимента на правителството да подкрепи бранша, от него описаха сумата от 10 млн. лв. като „напълно недостатъчна и нищожна“.

До края на месеца се очаква да се отвори кандидатстването и на още три грантови схеми със средства от ОПИК - 30-те млн. за автобусните превозвачи, 78-те млн. за т.нар. „големи малки“ фирми с оборот над 500 хил. лв. и 78-те млн. лв. за адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в условията на пандемия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg