Обещаните от Борисов 10 млн. лв. за туризма все още ги няма

Според сектора тези пари са абсолютно недостатъчни, но са необходими за силно засегнатия от коронакризата бранш

Обещаните от Борисов 10 млн. лв. за туризма все още ги няма

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Все още не е ясно кога реално туроператорите ще могат да получат обещаните 10 млн. лв. в подкрепа на бранша по европограмата "Иновации и конкурентсоспосбност". След заплахата от протести, министър-председателят Бойко Борисов в началото на август заяви, че парите ще бъдат заделени в подкрепа на бизнеса, а министърът на туризма Марияна Николова твърдеше, че това ще се случи до края на предходния месец. 

Cpeдcтвaтa ca пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „Инoвaции и ĸoнĸypeнтнocпocoбнocт“ и щe ca пoд фopмaтa нa минимална помощ (dе mіnіmіѕ) зa тypoпepaтopитe и тypиcтичecĸитe aгeнции. Фиpмитe oт бpaншa щe мoгaт дa пoлyчaт безвъзмездна помощ в paзмep нa 10% oт oбopoтa cи зa 2019 г. Като след проведената среща между властта и представители на обединение „Бъдеще в туризма“, които заплашиха с протести, беше обявено, че се очаква cxeмaтa дa зapaбoти oщe в същия месец. Месец и половина по-късно обаче схемата все още не работи. 

Преди дни от Министерството на туризма съобщиха, че предстои обявяване на процедурата, но без конкретен срок кога ще се случи, научи Economic.bg от пресцентъра на ведомството. Оттам обясниха, че когато има повече яснота, цялата информация ще бъде качена на сайта на министерството.

В средата на месец август министърът на туризма Марияна Николова се срещна с представители на БАТА, АБТТА, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Българската асоциация „Изходящ туризъм“, на които им беше казано, че заявленията за получаване на средствата ще се подават само по електронен път. „А до дни те ще бъдат одобрени от Управляващият орган и от Комитета по наблюдение по програмата, а през септември ще започне отпускането на сумите“. За момента обаче все още не е обявена процедура.

Беше обещано това да се случи до 1 септември, но на този етап все още не са достъпни. Ние поддържаме непрекъснат контакт с Министерството на туризма и всяка седмица ни се обещава, че до края на седмицата парите ще бъдат достъпни, каза за Economic.bg Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Средствата по помощта ще финансират дейности, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат на епидемиологичния взрив от Covid- 19.

Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на  предоставяната туроператорска/турагентска услуга, като задължително трябва да бъдат извършени след 1 февруари 2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Според бранша предвидената сума е напълно недостатъчна и нищожна.

Обещаните 10 млн. лв. от правителството естествено, че са малко като се вземе предвид размера на бранша и обема от приходи, който генерира. По наши сметки са необходими между 130 и 140 млн. лв., ако трябва да бъдат обезпечени всички туроператори. С тази сума, от 10 млн. лв. голяма част от бранша ще бъде обезпечен със смешно малки суми и това по никакъв начин не е помощ. В край на сметка ние се нуждаем от тази помощ тъй като дейността ни беше напълно спряна не по наша вина и това трябва да бъде компенсирано, казва още Стоева.

Вчера от бранша поискаха нова помощ, която този път да бъде под формата тригoдишeн гpaтиceн пepиoд в ĸpeдитиpaнeтo, ĸaтo ce пpиeмa зaлoг нa дялoвeтe нa фиpмитe и/или зaлoг нa coбcтвeнocттa, a ĸpeдититe дa ca бeзлиxвeни, aĸo ce oтпycĸaт oт ББP, или c лиxвa дo 3%, aĸo ca пpeз тъpгoвcĸитe бaнĸи.

Коментари: 0