След заплаха от протест държавата отпуска 10 млн. лв. за туроператорите

Екскурзоводите обаче няма да могат да се възползват от средствата, за тях ще се мисли отделна мярка

След заплаха от протест държавата отпуска 10 млн. лв. за туроператорите

Снимка: Министерски съвет

След поредната заплаха от страна на Обединение „Бъдеще в туризма“ за протест, министър-председателят Бойко Борисов, икономическият министър Лъчезар Борисов и на туризма Марияна Николова, се срещнаха с представители сдружението. По време на събитието властта е обещала да даде на туроператорите и туристическите агенции субсидия на обща стойност 10 млн. лв. 

Средствата са по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ и ще са под формата на de minimis за туроператорите и туристическите агенции. Фирмите от бранша ще могат да получат субсидия в размер на 10% от оборота си за 2019 г. Очаква се схемата да заработи още през този месец, но преди това трябва да получи одобрение от Комитета по наблюдение, каза министър Николова по време на брифинг, на който беше представена новата мярка.

Какви ще са критериите, на които трябва да отговаря бизнеса, за да получи помощ, били ясни, но „когато има одобрение от Комитета по наблюдение, ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на туризма“, уточни Николова.

От новата субсидия ще могат да се възползват над 3000 туристически агенции и туроператори. Екскурзоводите обаче остават извън обхвата на мярката и за тях ще се мисли за някаква социална мярка, която ще бъде под „шапката“ на Министерството на труда и социалната политика.

„Тези пари не са достатъчни, но са глътка въздух за най-засегнатия бранш от кризата“, каза министърът на туризма. На същото мнение са и представителите на Обединение „Бъдеще в туризма“, които не можаха еднозначно да отговорят на въпрос дали насроченият за утре, 4 август, протест ще се състои въпреки новината за отпускането на средства за бранша.

„Ние сме само представители и не можем еднолично да кажем дали ще има протест. Но ние винаги сме настоявали за диалог и силно се разграничаваме от политическите протести отвън. Тези 10 млн. лв. не могат да бъдат спасителен план, но са капката, която ни е необходима, за да няма масови фалити. В лицето на министър Николова виждаме човек, с когото можем да водим диалог“, обявиха от сдружението.

Припомняме, че миналата седмица туроператори и туристически агенции, които са част от обединението, излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за още мерки в подкрепа на бранша. Още в същия ден министър Николова ги прие на разговор, но няколко дни по-късно стана ясно, че има нов насрочен протест за утре, 4 август.

Протестът се осъществи само ден, след като министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ДДС за туристическите агенции, виното, бирата, фитнесите и случайните превози, също ще стане 9%, както за заведенията, книгите, детските храни и пелените.

Коментари: 0