БДЖ избра визията за новите си локомотиви

Първият локомотив ще бъде доставен по-рано от договореното – през януари

БДЖ избра визията за новите си локомотиви

Снимка: БДЖ

Визията на новите локомотиви Сименс Smartron вече е ясна, след като беше обявена анкета на сайта на БДЖ. На нея всички граждани можеха да гласуват за един от четирите предложени дизайна на машините.

В рамките на две седмици са гласували 29 218 потребители, като безспорен победител в анкетата е ливреята Green force с общо 9 861 гласа. На второ място остава визията Airborne със 7 741 гласа, следван от The Kingfisher със 7 189 гласа и Bewinger с 4 427 гласа.

„Green force изглежда печели привърженици със своята символика към екологичните предимства на железопътния транспорт. Кауза, към която съвременният свят се стреми в търсене на все по-щадящи природата средства и на прага на 2021 г., определена от Европейската комисия за Европейска година на железопътния транспорт“, съобщават от държавната железница.

Избраната графична визия ще бъде предоставена на Сименс за изпълнение (чрез облепящо фолио), като всички разходи по проектирането и изработката са включени в цената за доставка на новите локомотиви.

Съгласно подписания договор доставката на първия локомотив ще бъде осъществена до края на месец февруари 2021 г., като всичките десет локомотива ще бъдат в депата на националния железопътен превозвач до края на месец май 2021 г., но след проведени разговори с производителите се очаква първите локомотиви да пристигнат в България още през януари, уточняват от БДЖ.

Коментари: 0