Златото е все повече хазартна инвестиция

Благородният метал се е превърнал в хазартен инструмент, който се влияе силно от настроенията на пазара и реагира на елементарни събития

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг:

Златото е все повече хазартна инвестиция

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

Снимка: Личен архив

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цветослав Цачев е главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг от 5 години. Преди това е бил ръководител на отдел „Анализи” в същия посредник. Цачев притежава сертификат от Комисията за финансов надзор за инвестиционен консултант. Завършил е образованието си в Университета за национално и световно стопанство, гр. София, със специалност Макроикономика.

- Г-н Цачев, цената на златото расте с всеки изминал ден. Кой е „двигателят“ на този растеж?

- Много хора се чудят добре ли се развива икономиката, щом сега пазарите растат. На Запад има голяма еуфория. Цари мнението, че сме преминали през еднократен спад през март и вече вървим стремглаво към стабилизиране и растеж. Ситуацията не такава, каквато изглежда на пръв поглед. Тук не става въпрос за еднократен ефект, причинен от пандемията, а за ускорение на промени в глобалната икономика, които са започнали преди години. Пример за това е онлайн търговията. В рамките на 3 месеца тя постигна по-голям растеж, спрямо последните 3 години, а превесът й над физическото пазаруване неминуемо ще доведе до освобождаване на персонал и затваряне на магазини.

Глобалната икономика се променя с изключително бързи темпове през 2020 г., на което реагира благоприятно златото. Сега националните дългове растат, защото правителствата харчат повече. Печатането на пари води до нарастване на балансите на централните банки и книжните пари поевтиняват спрямо активите. Златото действа като застраховка, ако недвижимите имоти и акциите тръгнат надолу. Моето мнение е, че сега при тях има балон на цените както в България, така и в световен мащаб.

Това крие голям риск, който умните инвеститори хеджират, купувайки злато. Но то също е финансов актив, който подлежи на спекулации, и за кратък период от време може да поскъпне много бързо, да предизвика еуфория и после цената му да падне. Изглежда, че пазарите се движат добре, но трябва да се застраховаме, защото това може да е капан.

- Стойността на благородния метал е съвсем близо до психологическата граница от 2000 долара за тройунция и почти няма съмнения, че тя ще бъде премината. Но докъде може да стигне това движение предвид несигурността около коронакизата?

- За мен това е процес, който най-вероятно ще продължи дълги години, защото парите ще се обезценяват. Необходима ли е инфлация, за да може свръхголямата задлъжнялост на правителствения и частния сектор да бъде компенсирана? Когато една икономика увеличава своите дългове, става неизбежно забавянето на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП). Това е едно неефективно използване на капитала, което води до ръст на производството и липса на инфлация.

Моите опасения са, че сега влизаме в дългова криза и тя би продължила между 12 и 36 месеца. Това се забелязва заради отпадането на бизнеси. Компанията за отдаване на коли под наем Hertz фалира поради неспособност да изплати задълженията си, възлизащи на 24.4 млрд. долара. Проблемът е, че когато дълговете станат твърде високи, е необходимо лихвите да са ниски, иначе бизнесът ще започне да обявява несъстоятелност.

Това е причината през 2008 г. да видим спад на пазарите. Тогава Фед обърна политиката си на 180 градуса и започна да държи лихвите нулеви, а всъщност когато повишаваше лихвите, икономиката вървеше с бързи темпове нагоре. В случая има голяма вероятност длъжниците да започнат да връщат взетите средства, чак когато инфлацията падне. Виждаме, че икономическият растеж в Европа е 1-2% в най-добрите години. Когато има инфлация компаниите ще се справят по-бързо с дълга си, а спестителите ще плащат цената, заради отрицателната реална доходност. Това е моделът за изчистване на голямата задлъжнялост.

Другият вариант е този в България от 1996 г., когато се обезцениха парите. При нас това стана бързо. Най-добрият вариант е да имаме дългосрочно една по-висока инфлация и оттам приходите на компаниите да бъдат по-големи, а държавите да събират повече данъци, за да могат да се изплатят заемите, защото с икономически растеж това очевидно няма да се получи. Не и в страни със застаряващо население.

Това е един болезнен процес и според мен той ще започне до края на годината, като ще изпрати златото на 5 000 долара за тройунция след 5 или 10 години. Благородният метал ще бъде много търсен от инвеститорите, за да се застраховат от тази инфлация. Тя ще е между 3 и 5%, а не сегашният таван от 2%, с който централните банки се съобразяват.

- Можем ли да кажем, че икономическата криза и силно застъпената монетарната политика, да се печата пари през последните 10 години, са основните причини за ралито на златото?

- Абсолютно. Златото започна да расте в средата на 2018 г. Тогава Федералният резерв обърна политиката си от повишаване на лихвите към печатане на пари, така цената на благородния метал се покачи от 1 200 до почти 2 000 долара за тройунция.

Инфлацията е в дома на всеки човек, затова очаквам тази монетарна политика да доведе до силни движения на златото в двете посоки. Според мен то ще се превърне в изключително хазартен тип инвестиционен инструмент, а това ще извади хората от зоната им на комфорт. Вече тази тенденция се наблюдава. Металът може да се качва с 200 долара за две седмици, а след това да падне с 300 за една и ние бяхме свидетели на това движение през март.

Очаквам да виждаме такива големи движения от по 10-15% в кратък период от време. Златото е минало своята Рубикон (бел. ред. - реката, която не трябва да бъде преминавана) и спря да бъде прогнозируемо, като вече се влияе силно от настроенията на пазара и реагира на елементарни събития. Преди да започне растежа си от 1 200 долара през септември-октомври 2018 г. върхът за годината е бил 1 350 долара за тройунция. Можем да определим резултата като спад от 10%, но днес то се качва с толкова за 10 дни. Това говори, че златото е рискова инвестиция.

- Може ли да се повтори ситуацията от 2010 – 2011 г., когато след бурно рали до близо 2000 долара за тройунция последва силен спад?

- На този спад не трябва да се гледа като на злато, което гонеше тогава 2 000 долара, а като на такова, което се качи от 300 до 2 000 долара за 12 години. През 1999 – 2000 г. централните банки определиха жълтия метал като „непотребен“, което се превърна в мнение на целия пазара. Тогава Английската централна банка разпродаде златния си резерв и каза, че повече няма да купува. Още никой не знае точно как, но златото ще бъде неизменна част от дедоларизацията. Тоест изваждането на долара като господстваща валута в търговията и резервите на централните банки. Неслучайно Русия и Китай купуват най-много злато. Причината е чисто геополитическата битка за надмощие.

С оглед на това, причините за спада на златото през 2012 – 2013 г. са много по-различни. Общото е, че има голямо увеличение на цената като това от 300 до почти 2 000 долара. Ако очакваме историята да се повтори, можем да прогнозираме цената му да достигне 10 000 долара за тройунция, което не е невъзможно. След този ръст може да очакваме 5 или 10-годишен спад.

Всеки един цикъл на златото трябва да се разглежда и като цикъл на валутите. Сега доларът отслабва. Според мен това е временно, защото се наблюдава, че процесите на валутния пазар са обвързани с оптимизма за растеж. Когато инфлацията тръгне надолу, ще видим засилване на долара, което ще бъде минус за златото, но това са краткосрочни промени, които биха продължили в рамките на седмици.

След 5 или 10 години централните банки трябва да стигнат до идеята, че увеличението на балансите и емитирането на много държавен и частен дълг не работи, тогава ще видим многогодишен спад на златото.

Ще ви разкажа защо мисля така. В началото на 90-те години Япония се намира в спукващ се балон на фондовия пазар, днес индексът е чувствително по-нисък спрямо тогава. Тогава централната банка започва да прави това, което сега прави Фед - да увеличава своя баланс, който достига 120% от БВП на страната. Сега Фед е на около 25% от тази стойност на активи спрямо БВП, а политиците се ръководят от мантрата на президента Доналд Тръмп, че не е лошо да се взимат дългове. Вярвайки в това убеждение, те притискат банкерите да следват пътя на Япония.

Лошото е, че когато взимаш много дългове, икономиката в един момент задлъжнява силно, поддържа се ниска инфлация и се стига до икономически растеж. Това крие голяма опасност. Да, приложимо е, и Япония показа, че може да увеличава дълговете си 6 пъти по 20%, стигайки до 120%. САЩ могат да направят същото. Проблемът е, че така се достига точката на пренасищане и това води до голяма и силно растяща инфлация. Явлението няма да настъпи, когато балансът на Фед прекрачи 120% спрямо икономиката, а много по-рано. Ако инвеститорите в САЩ забележат растящата инфлация, те ще започнат да продават ценните книжа. Най-голямата опасност на пазара е пенсионните, взаимните и хедж фондовете да се откажат от купуването на дълг. САЩ не е Япония.

- Кои са другите обстоятелствата, които могат да успокоят цената на златото или да я върнат назад?

- Дефлацията е първият фактор, който може да върне цената назад. Тя би била причинена от паника на пазара като тази през 2008 г. или март месец тази година. Възможно е това да се случи, ако на изборите за президент на САЩ Тръмп загуби битката. Случващото се ще се възприеме като непазарно, защото демократите ще получат контрола, а те говорят за увеличаване на данъците върху корпорациите. Акциите ще се сринат и златото ще спре да се покачва за сметка на долара. Отново говорим за краткосрочен ефект, защото той би продължил само няколко седмици. Все повече започвам да мисля, че Тръмп няма да спечели изборите и това ще стане господстващата идея на пазара най-късно през октомври-ноември.

Също така, когато се погледне доклада с разбивка на инвеститорите във фючърси се забелязва, че големите спекуланти не са на много екстремни позиции в момента. Държат по-малко злато, отколкото в началото на годината. Най-вероятно ще започнат да трупат позиции, което би ускорило покачването.

Забелязва се еуфория на пазара, която трябва да стигне своя пик. Ако големите фондове държат пари настрани, а има растящ инструмент, те биха се ориентират към него. Това се забелязва последните две седмици при цената на златото. Според мен, благодарение на това има възможност благородният метал да мине 2 000 долара и да видим стойности като 2 200 долара за тройунция през следващите седмици. Но след вкарването на тези заделени пари може да се окаже, че вече няма кой да купува.

Това са чисто пазарни краткосрочни ефекти. Разбира се, утре може да се окаже, че резултатите на компании като Apple и Amazon не са добри и пазарът ще падне, като подкопае търсенето на рисковите активи, а печалбите от злато ще се изтеглят, заради глада за ликвидност.

- В момента се наблюдава интересен феномен – златото поскъпва и водещите индекси на фондовите пазари растат, или поне задържат нивото си. Това изглежда нелогично на пръв поглед, но какво всъщност се крие зад това синхронизирано движение?

- Причината за това са стимулите, които дават правителствата. В икономиките се вливат трилиони долара, на което централните банки реагират с изкупуване на дългови книжа. Това създава илюзията, че всичко е минало. Според мен златото печели от две неща - споменатия процес и желанието на хората да хеджират риска, ако евентуално нещо се случи на фондовия пазар. Това е и причината фондовите пазари и металът да се движат заедно.

Когато гледаме индексите трябва да мислим в дълбочина, защото ако махнем най-големите 5 компании в S&P 500 (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon and Facebook), това означава индексите да са надолу, защото останалите 495 компании общо биха били на минус. Разликата в резултатите им е голяма.

- Да очакваме ли срив на фондовите пазари?

- Аз го очаквам, но не точно срив като този през 2008 г. или през март тази година, а по-скоро отрезвяване на инвеститорите. Той ще дойде с преоценка както на тези големи топ 5, компании така и на тези, които работят на загуба. Има сектори като авиотранспорта, хотелиерството, ресторантьорството, които са в пълен колапс и ще страдат и през следващата година. Например търговията на дребно никога няма да се възстанови, защото вече тръгнала надолу няма да смени траекторията си.

Очаква се тази година световната икономиката да се свие с 8%, а през 2021 г. да отбележи растеж с 6%. Ако ги погледнем заедно, в края на следващата година пак ще сме на минус. Това означава две години на стагнация. Очаквам пазарите да узреят за мисълта, че не е правилно да се правят пари чрез големи стимули и ръст на задлъжнялостта. Балоните при някои компании ще се спукат, защото сега има акции, които не правят пари. Tesla не печели много, но анализаторите й дават високи оценки. Този модел не е правилен, защото всяка инвестиция трябва да носи доходност и рано или късно това се осъзнава от пазарите. Наблюдавахме такива преоценки през 2001 г. и 2008 г.

- Какви са прогнозите Ви за движенията на среброто, което освен като инвестиционен продукт има и индустриално приложение?

- Индустриално приложение на среброто е около 50%, докато при златото е в пъти по-малко. Това е причината среброто да изостава много от него. Когато среброто започне да расте по-бързо, за мен това е сигналът за навлизане в финалната фаза на силния растеж. Очаквам то да продължава да расте по-бързо от златото и съответно и спадовете да бъдат по-резки. Металите ще се движат паралелно, като и при дава не е ясно кога и докъде могат да се качат цените. Среброто сега прави по няколко долара на ден, но това не е знак за краткосрочно обръщане, дори напротив. Според мен тези резки движения свидетелстват, че нещо се случва на пазара.

Коментари: 0