АПИ още не знае колко са опасните мантинели по „Тракия“

Пътната агенция още прави оценка на предпазните съоръжение, на някои места те са слагани през 1997 г.

АПИ още не знае колко са опасните мантинели по „Тракия“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

512 ~ 2 мин. четене

Три седмици след тежката катастрофа на магистрала „Тракия“, при която турски тир премина през мантинелата и влезе в насрещното платно при километър 160, Агенция „Пътна инфраструктура“ все още не знае колко е дължината на мантинелите по магистралата, които не отговарят на изискванията за безопасност.

Това стана ясно от интервю на председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски за bTV.

„Ние извършваме все още оценка на пътя, за да се види колко е дължината на старите мантинели и крият ли опасност. Това е въпрос на оценка, извършваме такава. Но какво означава опасност?“, попита реторично той.

Терзийски потвърди, че по „Тракия“ все още има мантинели, слагани през 1997 г., каквато е била и тази, през която с лекота премина ТИР-а край Стара Загора, взел живота на шестима души. Както и след инцидента, и сега Терзийски заяви, че има данни, че при тази скорост и ъгъл на врязване на камиона в защитното съоръжение, то не би издържало, дори да е ново.

Все пак той се похвали, че тази година за обновяване на ограничителните системи по пътната мрежа са осигурени около 40 млн. лв., което е двойно повече в сравнение с миналата година. „Освен по АМ „Тракия“ предстои подмяна на мантинели и в участъка от пътен възел „Осиковица“ до Правец на АМ „Хемус“, обясни Терзийски.

Той обеща, че през есента ще започне ремонт на участъка между Стара Загора и Чирпан, чиято настила е в окаяно състояние. Там скоростта е ограничена до 90 км/ч от 2018 г., но вече две години АПИ не може да осигури бюджет за ремонт на магистралата. ПО последни оценки на регионалния министър Петя Аврамова, за рехабилитация на отсечката са нужни 90 млн. лв. само в едната посока, т.е. 180 млн. лв. за двете платна.

Терзийски коментира и желанието на протестиращите да блокират „Тракия“ именно при Стара Загора. „Законът забранява провеждането на демонстрации в обхвата на републиканските пътища, които водят до застрашаване безопасността на движението, отклоняване, прекъсване или спиране на трафика“, каза той. Той заяви, че пътната агенция е в постоянна връзка с органите на реда, които следят за спазването на законовите разпоредби и предприемат действия, за да не се допусне затваряне на републиканските пътища и да се стигне до инциденти.

Подкрепи Economic.bg