Туроператорите настояват за безлихвени кредити и 3-годишна отсрочка

Банковата асоциация препоръчва на ББР и Фонда на фондовете да променят програмите си и да са по-полезни за бизнеса в кризата

Туроператорите настояват за безлихвени кредити и 3-годишна отсрочка

Снимка: МТ

Тригодишен гратисен период в кредитирането, като се приема залог на дяловете на фирмите и/или залог на собствеността, а кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. Това са част от исканията на туроператорите, заявени от министъра на туризма Марияна Николов пред ръководители и представители на Асоциацията на банките в България и на Българската банка за развитие (ББР).

Тя е подчертала „важната роля на финансовите институции в подкрепа на туристическия сектор, който е най-тежко пострадал от пандемията от COVID-19“.

„Туроператорите имат нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията и то ще бъде използвано за възстановяване на сумите към крайните клиенти“, обяснява Николова.

Тя е изтъкнала също, че туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. „Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонната заетост също изтича и браншът наистина е в критично състояние“, стана ясно от думите й.

В същото време председателят на УС на АББ Петър Андронов е посочил, че ББР и Фонда на фондовете трябва да ревизират програмите си, така че да станат реално от полза за бизнеса и да се направи специален продукт за туризма. „Така ще може да се поеме тежестта от рисковете при финансирането, като асоциацията ще съдейства максимално в този процес“, казва той.

Припомняме, че преди повече от месец премиерът Бойко Борисов заяви пред бранша, че помощ ще дойде по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", чрез която ще бъдат пренасочени 10 млн. лв. към сектора. Николова обеща, че схемата ще заработи до края на месец август, но все още не е. Преди дни от Министерство на туризма са заявили, че предстои обявяване на процедурата, но отново не уточняват кога. 

Коментари: 0