Гейтс оспори теорията на Тръмп за скорошна Covid-ваксина

Милиардерът постави и „следващия голям въпрос“ по темата с ваксините

Гейтс оспори теорията на Тръмп за скорошна Covid-ваксина

Бил Гейтс е скептичен относно възможността да има разработена и одобрена ваксина за коронавирус преди президентските избори в САЩ на 3 ноември. Той все пак посочи, че има една единствена фармацевтична компания, която разполага с бегли шансове да пусне препарат до края на октомври.

„Единствената ваксина, която, ако всичко върви перфектно, може да потърси лиценз за спешна употреба до края на октомври, ще бъде Pfizer“, посочи милиардерът филантроп пред CNBC. Той напомни, че одобрението изисква успешно преминаване през три фази на тестване.

Фондацията „Гейтс“, създадена от Бил и Мелинда Гейтс, обяви през март сътрудничество за разработване на коронавирусна ваксина с няколко компании, включително Pfizer.

Прогнозата на Гейтс, който от години се е посветил на науката и здравеопазването, идва в противовес на амбициозните изказвания на кандидатиралия се за втори мандат за президент Доналд Тръмп, който непосредствено преди вота започна да лансира тезата, че САЩ може би ще разполагат с ваксина до изборите.

Според Бил Гейтс обаче пробив е много по-вероятно да дойде в началото на следващата 2021 г. Тогава вече може да има дори двама-трима производители на лекарства, които да са готови.

Следващият голям въпрос“

Според Бил Гейтс това е как да се произвежда и разпространява бъдещата ваксина, така че да достигне ефективно и до най-нуждаещите се и бедни, особено в по-слабо развитите страни. Тъкмо по тази тема активно работи и неговата фондация.

Гейтс е категоричен, че богатите страни не трябва да са единствените, които печелят благодарение на това, че наддават агресивно за ваксина и могат да я платят.

„Неправилното разпределение на ваксината би довело до драматичен ръст на смъртните случаи“, смята той.

Богатите страни, включително САЩ, Япония и Обединеното кралство, са поръчали предварително над 2 милиарда дози коронавирусни ваксини. Това може да доведе до ограничаване на предлагането в следващите години. Тъкмо в контекста на тази опасност са и усилията на Световната здравна организация да осигури гаранции, че лекът ще стигне до всички.

Коментари: 0