Платформа събира всички програми за подкрепа на българските фирми

Освен информационна стойност, тя предоставя насоки в условията на коронакриза, както и индивидуални съвети

Платформа събира всички програми за подкрепа на българските фирми

Снимка: МИ

1704 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Нова интерактивна онлайн платформа вече дава подробна информация за всички програми за финансиране на малкия и среден бизнес в България в условията на коронакриза. „МСП съветник“ е общ проект на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Фонда на фондовете, за който днес бе подписан и меморандум за сътрудничество между двете институции.

Освен чисто информационна стойност платформата има и още една функция, чрез която компаниите ще могат да заявят желание за лична връзка с експерти от Фонда на фондовете. Така те ще могат да получат индивидуални съвети за начините за финансиране и възможностите за най-адекватната помощ във всеки конкретен случай.

С времето ще надграждаме платформата и ще търсим и мнението на бизнеса. Работим и с частни инвеститори. Ще се опитаме да мултиплицираме услугата, като черешката на тортата са личните съвети“, обяви Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, по време на организираната от него онлайн конференцията на тема „Държавата в подкрепа на бизнеса“.

Справка в платформата показва, че потребителите могат да избират сред няколко услуги - показване на източници на финансова подкрепа за бизнеса; предоставяне на насоки в полза на МСП в условията на криза; съвети при форсмажор и затруднения на МСП; мерки на ИАНМСП за насърчаване на интернационализацията на предприятията и МСП съвети.

Платформата събира информация от многобройни източници - Министерството на икономиката, Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, Българската фондова борса, Фонд на фондовете, Българска банка за развитие, Европейския инвестиционен фонд, Общински гаранционен фонд, Европейска банка за възстановяване и развитие и др. Платформата взима и обратна връзка от фирмите, използвали услугите на платформата.

Грантовите схеми

Именно грантовите схеми, които предоставят безвъзмездни средства по европейски програми, са подкрепата, към която има най-голям интерес от страна на бизнеса. Пилотната подобна програма - тази за микро- и малките предприятия, е към края си, като всички кандидатури вече са разгледани от оценителните комисии на ОПИК и се очаква тази седмица да бъдат изплатени и средствата на последните одобрени по нея фирми. Тя бе отворена за кандидатстване още в средата на май. Общо програмата е помогнала на 21 хил. компании, сред които са раздадени 173 млн. лв., като Илияна Илиева, главен директор и ръководител на Управляващия орган на ОПИК, обяви, че компаниите, на които е отказано финансиране заради неизрядни документи - около 6000 фирми - ще получат втори шанс за такова сега, тъй като за тях се подготвя допълнителна извънредна оценителна сесия.

Колкото до грантовата схема за средните предприятия, от нея се очаква да се изплатят всичките средства на одобрените фирми до края на месец ноември. Припомняме, че кандидатстването по нея започна в средата на месец юли.

Този месец пък трябва да стартират и още две грантови програми, обявени от икономически министър още в средата на месец август - за т.нар. „малките средни фирми“, които не намериха място в нито една от горните две програми, заради параметрите си, както и за всички фирми, независимо от големината им, за реорганизация на работните процеси в случай на блокада, за дигитализация на системите за работа и за гарантирането на безопасни условия за труд.

От икономическото министерство подготвят и още две грантови програми, които следва да стартират през декември, а ресурсът им да дойде от финансовия инструмент, част от спасителния фонд на Европейския съюз - React U. Те ще бъдат на стойност 400 млн. лв и ще имат конкрентна насоченост - за дейности, свързани с производствени инвестиции, и за цифрови и зелени иновации.

Обещаната от икономическото министерство помощ за туроператорите (10 млн. лв.) и автомобилните превозвачи (30 млн. лв.) ще бъде отворена за кандидатстване този месец, като в момента все още тече изготвянето на условията за това, които според Илиева ще бъдат „много облекчени“.

Именно бавното изплащане на финансовата подкрепа на фирмите и съмнителни такси в администрацията бяха сред причините за рокадите на върха в министерството на икономиката през лятото, когато вече бившият министър Емил Караниколов бе заменен от своя заместник Лъчезар Борисов, а Яна Топалова зае мястото на Лилия Иванова. Именно Топалова бе представител на икономическото ведомство на събитието, въпреки че по програма това трябваше да бъде Лъчезар Борисов, който в последно време е критикуван както заради предоставена подкрепа на фирмата „Пос Фарма“, така и заради бавенето на излъчване на представител на държавата в управлението на „Първа инвестиционна банка“.

Ваучерите за ИКТ услуги

Изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков обяви, че ще бъде проведен разговор с министерството на икономиката за увеличение на ресурса по програмата за предоставяне на ваучери за ИКТ услуги. По план бюджетът по процедурата, която бе планирана още преди коронакризата, бе 9 млн. лв. и имаше за цел да подпомогне 450 компании, но към момента кандидатурите по програмата са надхвърлили 1700.

Подкрепи Economic.bg