Лагард: Нова вълна от Covid-19 ще забави рестарта на икономиката

Според прогнозите ѝ чак 2022 г. отново може да се достигнат нивата отпреди пандемията

Лагард: Нова вълна от Covid-19 ще забави рестарта на икономиката

Снимка: Twitter/Christine Lagarde

Втора вълна от коронавирусна пандемия рискува да забави икономическото възстановяване на еврозоната, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард на онлайн събитие, организирано от The Wall Street Journal.

По думите ѝ ръстът от новозаразени в няколко европейски страни като Испания и Франция, заедно с мерките за ограничаване, прилагани от властите, карат интензивността на възстановяването на европейската икономика да се „колебае“. Тя прогнозира това да приключи едва в края на 2022 г., когато според нея отново може да се достигнат нивата от преди пандемията.

Очакваме, че в средата на 2021 г. ще има ваксина, но това не означава, че ще има моментално възстановяване.“

Лагард изрази загрижеността си за въздействието, което предприеманите от властите ограничителни мерки ще окажат върху възстановяването. „Така че вместо онова" V", за което всички копнеем и се надяваме, ние се страхуваме, че може да има втори „ръкав“ на „V“ - W", коментира тя.

Председателят на ЕЦБ подчерта значението на правителствата и централните банки, които трябва да си сътрудничат при предоставянето на подкрепа.

 

Коментари: 0