Балчик блокира изграждането на 5G станции

Балчик блокира изграждането на 5G станции

Снимка: Unsplash

768 ~ 1 мин. четене

Общинският съвет в Балчик наложи едногодишен мораториум върху изграждането на 5G станции в града заради притесненията на група граждани от новата технология. Решението е взето на заседание на местния парламент на 30 септември, по информация на местния ProNewsDobrich.

5G в България

През септември 183 души се подписаха под искане за налагане на мораториум, с който да се блокира изграждането на нови базови станции, предаващи сигнал в мрежите от ново поколение. Основният им мотив е свързан с нуждата от допълнителни изследвания за отражението на 5G технологиите върху здравето. Гражданите се надяват, че през едната година на забрана научните общности ще задълбочат проучванията си в областта.

Припомняме, че досега няма нито едно научно изследване, даващо основание за притеснения, че мрежите от следващо поколение са опасни за хората. А регулаторните изисквания на българското здравно министерство относно радиочестотните излъчвания у нас са дори по-затегнати от тези в Европейския съюз.

В България все още няма разпределен радиочестотен ресурс за изграждането на 5G мрежи, като се очаква Комисията за регулиране на съобщенията да организира търг в края на тази или началото на следващата година. Към днешна дата няма стартирани комерсиални 5G услуги от страна на операторите.

Единствено Vivacom досега е дала възможност на гражданите да се докоснат в реална среда до възможностите на новата технология, но безплатно и с тестова цел. Мобилният оператор стартира през септември 5G услуги в центровете на 27 града, но по специален метод за динамично споделяне на спектъра (Dynamic Spectrum Sharing – DSS).

Подкрепи Economic.bg