Политиката на Ердоган не дава шансове за възстановяване на турската лира

Военните авантюри на президента са скъпи, създават финансова тежест за лирата и превръщат Турция в бедна нация

Гаспар Маркосян, анализатор на финансовия пазар:

Политиката на Ердоган не дава шансове за възстановяване на турската лира

Снимка: БТА

2696 ~ 1 мин. четене

Опитите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да върне победоносните дни на Османската империя оказват негативен натиск върху лирата и траекторията изглежда необратима. Това е мнението на Гаспар Маркосян, анализатор на финансовия пазар във валутния брокер FBS Inc, изразено пред турската авторитетна медия Ahval.

Наранената турска лира, която достигна рекордно ниско ниво от 7.85 за долар миналата седмица, вероятно се насочва към 8 лири за долар до края на годината, водена от опитите на Ердоган да завладее целия регион“, заявява Маркосян в свой анализ.

Докато усилията на Ердоган да „направи Турция отново велика“ може да спечелят подкрепа от по-бедните класи в страната, военните авантюри са скъпи, създават финансова тежест за лирата и превръщат страната в бедна, самозаключена нация, коментира той.

Доказателство за това са средните цени за лирата, които показват, че тя е загубила стойност спрямо долара в продължение на години, с малки отклонения, и траекторията изглежда се засилва, според Маркосян.

След изпращане на войски в Сирия, въвличането на Турция в гражданската война в Либия и териториалния спор с Гърция, Ердоган тласка страната към поредния неразрешим конфликт, този път между Азербайджан и Армения за спорния анклав Нагорни Карабах.

Лирата ще продължи да губи – Ердоган гарантира това. Дори да разбере по чудо колко дълбоко е тласнал Турция в блатата на околните конфликти дългосрочните щети на турската икономика вече са нанесени и ще се увеличават. Шансът на турската лира да се повиши вече е нула“, завършва анализа си Маркосян.

Турската лира не успя съществено да поскъпне дори след увеличението на основния лихвен процент от страна на турската централна банка миналата седмица. Към 19:50 ч. българско време във вторник 1 долар се търгуваше за 7.7969 лири. От началото на годината тя е загубила почти една четвърт от стойността си.

Подкрепи Economic.bg