Турската лира скочи след неочаквано решение на централната банка

Поскъпването на валутата бе най-силното от месец насам

Турската лира скочи след неочаквано решение на централната банка

Снимка: Pixabay

Турската лира поскъпна с близо 1% в четвъртък следобед след изненадващото решение на турската централна банка да повиши основния лихвен процент. Според редица икономисти това бе единственият начин да бъде вдигнат курса на лирата спрямо долара от историческото дъно, което бе достигнато в последния месец. Поскъпването на валутата бе най-силното от четири седмици насам и към 17:00 ч българско време 1 долар се търгуваше за 7.6192 долара, предава Reuters.

Турската централна банка повиши с 200 базисни точки (2 пр. пункта) основната лихва до 10.25% след близо година с почти ежемесечни намаления, с които тя бе понижена от 24%. В изявление на банката от четвъртък се казва, че бързото възстановяване от първоначалния пандемичен шок е довело до по-висока инфлация от очакваното, което е било причината за повишаване на лихвените проценти. Лихвеният процент остава под годишния процент на инфлация на потребителските цени, който през август възлиза на 11.77%, запазвайки реалните лихви отрицателни за вложителите в лири.

Огромна положителна изненада. Предполагам, че централната банка се е вслушала в пазара и е решила, че трябва да се вземат мерки, за да бъде избегнато допълнително обезценяване и потенциална криза на платежния баланс“, заяви Тим Аш от BlueBay Asset Management.

Едва трима от 17 икономисти в проучване на Reuters бяха прогнозирали, че централната банка ще повиши лихвения си процент в четвъртък.

Лирата е загубила над 23% спрямо долара тази година поради притесненията относно изчерпаните валутни резерви на Турция и рязко отрицателните реални лихвени проценти. Това направи лирата една от най-слабо представящите се валути. Тя беше подкрепена и от облекчаването на напрежението по отношение на санкциите от Европейския съюз, след като Анкара се съгласи на преговори с Гърция по морските претенции, въпреки че все още не беше определена дата за дискусии.

Акциите на истанбулската борса поскъпнаха с около 1%.

Коментари: 0