Vivacom стартира 5G услуги в 27 града

Чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G

Vivacom стартира 5G услуги в 27 града
Автор: Vivacom

Vivacom направи стратегическа крачка към изграждането на собствена 5G мрежа в България. Телекомът обяви, че пуска услуги от ново поколение едновременно във всички 27 областни града на страната. Идеята е собствениците на 5G устройства да могат да тестват в реална среда възможностите на бъдещата технология.

Новината идва изненадващо и преди изобщо да има обявен търг за раздаване на честоти за 5G, което се очаква да се случи в края на тази или началото на следващата година. В добавка на това, малко са устройствата, които могат да се свържат към новия вид мрежи.

За да стартира своеобразна 5G мрежа, Vivacom използва метода за динамично споделяне на спектъра (Dynamic Spectrum Sharing – DSS). С него си послужиха и играчи като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T при пристъпването към стартиране на 5G услуги. 

DSS позволява на телекомите да управляват едновременно 4G LTE и 5G NR в една и съща мрежова лента. Така, вместо да бързат с изграждането на нова инфраструктура, те могат да използват наличната, за да предоставят част от възможностите на бъдещия вид комуникации. 

Какво предлага Vivacom?

Всеки абонат на Vivacom със съвместимо 5G устройство може да го тества напълно безплатно до края на годината. Телекомът подарява на съществуващи и нови клиенти на мобилни услуги с 5G устройство по 30 000 МВ месечно интернет трафик на максимална скорост, в допълнение към настоящия им тарифен план, за да могат потребителите сами да се уверят в предимствата на 5G. Мегабайтите ще бъдат добавени автоматично за всички абонати с 5G устройство за новата мрежа на оператора. 

Като следващ етап Vivacom ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър, за да подсигури необходимите ресурси и да продължи да бъде отличен избор за мобилен оператор на потребителите в България. 

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Pотребителите могат да се възползват от прехвърляне на данни с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

И още – благодарение на по-високия капацитет на мрежата от пето поколение, клиентите получават по-надеждна връзка, особено на места с много хора. А за компаниите и държавните институции това означава много по-бързи и качествени електронни услуги, решения за умен град и умен дом, възможност за автоматизирани процеси.

„Ерата на високоскоростна свързаност, която днес навлезе и в България, ще отвори врата за неизследвани възможности за иновации във всички сфери на живота. Като водеща телекомуникационна компания Vivacom има ключова роля за осигуряване на тази свързаност и услугите, произтичащи от нея. Мрежата от пето поколение ще улесни създаването на нови стопански дейности, професии и бизнес модели и ще бъде важен двигател на растежа на страната. А ние ще продължим да инвестираме в развитието и въвеждането на най-модерните технологии, за да запазим лидерската си позиция на най-бързата мобилна мрежа в Европа“, каза Радослав Златков, главен технически директор на Vivacom.

Поетапно продуктовото портфолио на компанията ще се обогатява с крайни устройства от водещите производители и съвместими с технологията и услугите на VIVACOM.

Коментари: 0