Турция забранява електрическите тротинетки за младежи под 16 години

Новите правила се очаква да влязат в сила в началото на 2021 г.

Турция забранява електрическите тротинетки за младежи под 16 години

Снимка: Pixabay

Младежите на възраст под 16 години няма да могат да карат електрически тротинетки в Турция от следващата година. За хората над 18 г. не се предвиждат ограничения за ползването на този вид превозни средства, докато за онези между 16 и 18 г. ще се налага да имат книжка за мотоциклет.

Това предвиждат текстовете на нова разпоредба на Министерството на транспорта и инфраструктурата на Турция, която регламентира използването на електрически тротинетки. Новите правила се очаква да влязат в сила в началото на 2021 г.

Движението на електрически скутери по пешеходните зони и алеи ще бъде забранено. Използването на този тип превозни средства ще може да става само в специално обособените паркове за това. Въвежда се и ограничение за скоростта, с която могат да се движат скутерите – не повече от 50 километра в час.

 „Нашата основна цел е да създадем глобално конкурентни интелигентни транспортни системи. За това трябва да определим правилата, по които това може да се случи. Това е начинът, по който да продължим напред към устойчиво и екологично развитие“, каза министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караосманоглу, цитиран от HurriyetdailyNews.

Турските държавни железници (TCDD) ще създадат система за отдаване под наем на скутери, наречена „fuf Çuf“, чрез която те ще бъде на разположение на гарите, каза министърът. „Над три милиона жители карат тротинетки в Турция, като в момента 35 000 са активните скутери. Заради пандемията търсенето на алтернативен транспорт и тяхното присъствие в трафика се увеличи бързо “, добави Караосманоглу.

Хора, които ежедневно използват скутери, са наблюдавани в 13 от всички 81 провинции на страната, включително Истанбул, Измир и Анкара, показва статистика на министерството.

Коментари: 0