Държавата обяви нови грантови схеми за малкия бизнес

Икономическият министър не очаква спад от над 20% в България

Държавата обяви нови грантови схеми за малкия бизнес

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5632 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Четири антикризисни мерки, от които бизнесът ще получи безвъзмездни средства по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), обяви икономическият министър Лъчезар Борисов на извънреден брифинг след среща с работодатели и синдикати.

Оповестяването на четирите процедури идва две седмици и половина, след като министър-председателят Бойко Борисов обяви мащабно раздаване на средства в размер на 2 млрд. лв. От думите на икономическия министър днес стана ясно, че две от процедурите ще бъдат финансирани чрез съществуващи и неусвоени средства по ОПИК, а останалите – от финансовия инструмент React EU, който е част от спасителния фонд на ЕС за възстановяване на икономиката.

Средствата за България от него се очаква да бъдат получени още наесен, а дори и да се забавят Борисов увери, че за мерките ще се използва национално финансиране, което впоследствие ще бъде възстановено. Борисов заяви, че от общата сума за България, която е в размер на 1.283 млрд. лв., към икономическото министерство ще бъдат пренасочени 391 млн. лв.

Той също така обяви, че от досегашните грантови схеми за групата на „големите малки предприятия“ са останали в сянка и затова сега се стартира отделна грантова процедура за нея.

„Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, т.нар. големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни Борисов.

Тя ще бъде с общ бюджет 80 млн. лв. за ликвидност и оборотни средства. Остава обаче дискусионен въпросът колко да бъде лимитът на максималния оборот на фирмите, които ще отговарят на условията – 300 или 500 хил. лв. Все още не е изяснено и каква да бъде максималната сума, която една компания ще може да получи – 50 или 100 хил. лв.

От наличните към момента средства, по ОПИК ще бъде открита и процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на коронакризата. По тази процедура микропредприятията ще може да получават до 15 хил. лв., малките – до 30 хил., а средните – до 70 хил. лв. Общият бюджет по тази мярка е 82 млн. лв., като средствата ще могат да се използват за адаптирането на бизнеса към новите условия. „Визираме разходи за оборудване, средства, така че при една нова вълна от Covid-19 бизнесът да се справи по-добре и да получи възможност за дистанционна работа“, коментира Борисов.

Останалите две мерки, които ще бъдат финансирани чрез средствата, които България ще получи по линия на инструмента React EU, ще бъдат пренасочени към бизнеса за дигитализация, нови софтуер системи, системи за управление на бизнеса, ИКТ системи, инвестиции за възстановяване и растеж, в т.ч. и за хардуер и за установяването на енергийна ефективност, намаляване на разходите на бизнеса за енергия и иновации.

Борисов допълни, че от стъпването му в длъжност като икономически министър най-големият му сблъсък е бил с ускоряването на вече започнатите грантови процедури. Той заяви, че за да се справи с този проблем съставът на изпълнителната комисия е бил увеличен от 71 на 184 души, като благодарение на това се очаква до началото на следващия месец да бъдат разгледани всички кандидатури по линия на грантовата схема за микро и малки фирми, стартирала през месец май.

„Не очакваме спадове от 20% за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той. Прогнозите, с които разполага министерството, са че България няма да бъде една от засегнатите държави в Европа, каквато е например Великобритания.

Подкрепи Economic.bg