Spark добави нов модел към електромобилите си в София

Броят на новите електрически коли ще е над 100

Spark добави нов модел към електромобилите си в София

Снимка: Spark

4985 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Компанията за споделяне и краткосрочен наем на електрически автомобили Spark добави нов модел към портфолиото си в София. От днес за потребителите на услугата вече е достъпна и Skoda CITIGOe iV, като броят на тези е-коли ще е над 100, съобщават от компанията.

Моделът разполага с 36.7 kWh батерия, която й осигурява пробег до 265 км (WLTP) с едно зареждане, а цената е 4.35 лв. минимален наем за 15 минути, след което е 29 ст. на минута.

От Spark обясниха пред Economic.bg, че това не е локална сделка, а е на паневропейско ниво, като е сключена между компанията майка Ride Share и Skoda. Новите електромобили са общо над 200 и са за пазарите в България и Румъния. В северната ни съседка те те вече са активни. Любопитно е, че моделът у нас е ексклузивен само за Spark и не се продава на територията на страната ни. 

От дружеството добавиха, че Covid-19 е променил сериозните им планове в началото на годината за добавянето на до 800-1000 нови автомобила. Те обаче не отпадат, а се изместват за 2021 г. От компанията са усетили общ спад при използването на услугата заради това, че повечето хора са си стояли вкъщи и са ограничили пътувания и контакти. От Spark гарантират, че още в началото на коронакризата са започнали дезинфекция и почистване на автомобилите, за да може те да се превърнат в сигурна алтернатива на масовите транспорти в столицата.

Относно увеличението на зоните, в които могат да се взимат и оставят е-колите, от Spark коментираха, че затова е необходима плътност на услугата и съответно подсигуряване на електромобили за всяка част на града и затова са внимателни с разпространението на новите локации. 

Spark е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да го карате няколко минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София.

Подкрепи Economic.bg