За първи път от 20 седмици молбите за безработица в САЩ са под 1 млн.

Пазарът на труда се възстановява, но е далеч от нормалните си нива

За първи път от 20 седмици молбите за безработица в САЩ са под 1 млн.

Снимка: БТА

124 ~ 1 мин. четене

За първи път от 21 март насам седмичните молби за безработица в САЩ паднаха под 1 млн., което е знак, че пазарът на труда продължава да се възстановява, предава CNBC.

Общо исковете през седмицата, приключила на 8 август, наброяват 963 000. За сравнение очакванията на икономистите бяха за 1.1 млн. молби, според анкета на Dow Jones. 

Седмичната статистика представлява спад от 228 000 бройки спрямо предходните седем дни. 

Исковете за безработица в САЩ поддържаха бройка от над 1 млн. в продължение на 20 последователни седмици, докато американската икономика се бореше с блокиранията вследствие на пандемията от коронавирус. За последно общият брой е бил под тази психологическа граница на 14 март.

Падането на исковете под 1 млн. седмично бележи крайъгълен камък на пазара на труда в САЩ, но въпреки това нормалността все още изглежда далеч, смятат анализаторите. 

„Пазарът на труда продължава да се подобрява, но безработицата остава огромен проблем за американската икономика“, пише Гус Фошер, главен икономист в PNC Financial Services. „Броят на хората, подаващи заявки за безработица продължава непрекъснато да се свива, тъй като съкращенията намаляват. Но загубата на работни места остава изключително завишена, далеч над нивото им от преди пандемията“, коментира той.

Подкрепи Economic.bg