Турските банки с нов опит да запазят останалата чужда валута в страната

Лирата продължава да поевтинява

Турските банки с нов опит да запазят останалата чужда валута в страната

Снимка: БТА

1268 ~ 1 мин. четене

Някои турски банки започват да налагат такса за теглене на чуждестранна валута в брой, заявяват банкери пред Reuters. Ходът е следствие на рекордния спад на турската лира от миналата седмица. В началото на месеца пък централната банка класифицира такива тегления в брой като една от транзакциите, за които на банките им е разрешено да налагат такси.

След валутната криза от 2018 г. турските граждани обикновено купуват т.нар. „твърди валути“. Тъй като лирата отново се понижи през последните седмици, чуждата валута в страната спадна до 213 млрд. долара в края на юли, което породи опасения, че банките могат да се окажат в ситуация на липса на чуждестранни банкноти.

Някои банки започнаха да таксуват за тегления над определена сума, а други все още разработват своята стратегия, заявяват банкерите.

Междувременно турската лира поевтинява и в четвъртък, като почти достигна новото рекордно дъно от миналата седмица спрямо долара, като към 15:15 ч българско време 1 долар се обменя за 7.3299 лири. Спадът бе ограничен от вчерашния коментар на финансовия министър Берат Албайрак, че конкурентоспособността на турската лира е по-важна от нивото на самия валутен курс.

В интервю за телевизионния оператор CNN Turk Албайрак каза също, че брутният вътрешен продукт на Турция през тази година ще отчете между 1% и 2% свиване, след като пандемията на коронавирус удари икономиката.

Според Албайрак лирата няма да има толкова негативен ефект върху инфлацията, колкото се очаква, но затова пък пандемията може да ѝ окаже влияние с 1-2 пр. пункта. През юли турската годишна инфлация спадна до 11.76%.

Нараснаха очакванията, че централната банка официално ще повиши своя 8.25% основен лихвен процент, за да подобри степента на доверието на фона на опасенията относно изчерпаните резерви, скъпите държавни валутни интервенции и тенденцията на турците да купуват чуждестранна валута.

Подкрепи Economic.bg