Black Friday - гореща оферта или добре прикрита измама

Този ден може да излезе солено на по-невнимателните купувачи

Black Friday - гореща оферта или добре прикрита измама
4079 ~ 2 мин. четене

Има един ден в годината, в който пазаруващите полудяват. Това е денят, в който започва сезонът на коледните разпродажби – онзи петък, с черен цвят. Традицията, привнесена от САЩ, вече е актуална и в България и масовите коледни разпродажби започват от 25 ноември. С тях идва и лудостта на потребителите, разпалена от намаления, стигащи до 75%.

Да, но обещанията за подаръци, намаления и специални оферти примамват не само купувачите в седмиците преди Коледа. Неслучайно киберпрестъпниците са най-активни именно в тези дни, в които се реализират до 40% от оборотите от търговия за годината.

Цял арсенал от методи за измама дебнат купувачите, търсещи най-подходящата оферта. Киберпрестъпниците постоянно измислят нови по-сложни начини, за да заблудят жертвите си. Сред най-популярните тази година се очаква да бъдат следните:


Фишинг

Изследвания сочат, че фишинг атаките се увеличават с над 330% в периода около вече традиционния петък с тъмен цвят. Техниката на атака включва изпращане на мейли със специални предложения. Прикаченият файл в писмото обаче съдържа скрипт, който сваля зловреден код. Честа практика, чрез която се случва заразата с криптовируси. Така изгодната оферта се превръща в тактическо преимущество, с което киберпрестъпникът придобива достъп до устройството или се сдобива с личните ви данни.

Затова обръщайте внимание на мейл адреса на изпращача. Ако той изглежда съмнително, изобщо не правете опит да отваряте прикачения файл.


Malvertising

Обходните маршрути за похищение също не са чужди на киберпрестъпниците. Те проникват в системата на известна рекламна платформа и започват през нея да разпространяват фалшиви оферти. Само с един грешен клик потребителите попадат в сайтове, съдържащи зловреден код или целящи да отнемат личните им данни.

Бъдете внимателни ако посещавате или сте препратен към непознат сайт. Не вписвайте личната си информация, ако не сте проверили предварително надеждността му.


Фалшиви оферти в социалните мрежи

Скандалните клипчета в социалните мрежи са изместени от обещания за страхотни оферти в периода около специалния петък. Те често се разпространяват от ваши приятели, чиито профил е бил заразен. Обикновено такива атаки целят да придобият личната ви информация.

Ако ваш приятел е публикувал подобно съобщение, първо се свържете с него. В противен случай рискувате да попаднете в сайт със зловредно съдържание.


Следи за неоторизирани плащания

В цялата суматоха хората понякога изпускат плащания с дребни суми за покупки, които обаче те не са направили. Въвеждането на финансовите ви данни в ненадеждни сайтове може да доведе до придобиването на тази информация от киберпрестъпници.

Подкрепи Economic.bg