Още 400 млн. лв. от бюджета бяха раздадени с постановления

Най-много средства отиват за отбрана и болници

Още 400 млн. лв. от бюджета бяха раздадени с постановления

Снимка: МС

492 ~ 2 мин. четене

Приблизително 400 млн. лв. раздаде правителството днес по време на своето редовно седмично заседание. Близка до тази сума беше разпределена с постановления и миналата седмица, а предвид огромният остатък за изхарчване през декември, вероятно в следващите две заседания за този месец ще бъдат похарчени милиарди от бюджета. Както и на другите заседания досега, допълнителните средства не отиват само за мерки и справяне с коронакризата, а се дават пари за армията, полицията, пътища, общини и т.н.

Около 100 млн. лв. отиват към болниците – за лечение на COVID-19, за ремонти и оборудване, а с други 50 млн. лв. правителството ще модернизира танкове. С 50 млн. лв. се предвижда да се подпомогнат 55 лечебни заведения в страната - т.ч. държавни, общински и частни – които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на коронавирус. Субсидията ще бъде изплатена за извършената дейност през месеци ноември и декември 2020 г.

15 млн. лв. пък са предназначени за закупуването на бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции за осигуряване потребностите на Центровете за спешна медицинска помощ, Филиалите за спешна помощ, COVID-19 звената в Диагностичните центрове, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкрити към болници пунктове за тестване.

По 15 млн. лв. правителството дава и на УМБАЛ „Света Екатерина” и на УМБАЛСМ Пирогов за съответно строително-монтажни работи, ремонти и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване. За Александровска болница са предназначени 3.5 млн. лв., а за болница „Св. Анна“ във Варна – 1 млн. лв.

С 200 млн. лв. общо се увеличава максималният размер на ангажиментите за разходи на министерството на отбраната. Приблизително 53 млн. лв. са предназначени за Министерство на отбраната, като 50 млн. лв. от тях са за модернизация на танковете Т-72 с аргумент, че така „ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост“.

Почти 16 млн. лв. са одобрени за допълнителни трансфери по общини, в основната си част – за възстановяване на направени разходи за осъществяване на противоепидемичните мерки и действията за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19.

Средства в размер на 10 млн. лв. са предназначени за бюджета на МВР за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи. С малко над 1 млн. лв. са увеличени и разходите на Националната служба за охрана (НСО).

Около 5 млн. лв. пък се отделят за изграждане на пътна инфраструктура в Плевен във връзка с изпълнението на сертифицирания по ЗНИ инвестиционен проект „Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат" на „Солвей Соди" АД.

Увеличение в лимита на разходите има и в различни министерства – Министерство на финансите, на енергетиката, на земеделието, като сумата за някои от тях не е посочена.

Припомняме, че cпopeд ĸoнcoлидиpaнaтa фиcĸaлнa пpoгpaмa бюджeтът e нa минyc c eдвa 183 млн. лв. ĸъм ĸpaя нa нoeмвpи. Според актуализираната бюджетна прогноза за 2020 г. oбщитe разходи могат да достигнат 47.92 млрд. лв., а месец преди края на календарната година са похарчени 39.9 млрд. лв. Kъм тoвa тpябвa дa ce дoбaви плaниpaния дeфицит oт 5 млpд. лв., c ĸoeтo в pъцeтe нa влacттa ocтaвa внyшитeлнaтa cyмa зa пoxapчвaнe пpeз дeĸeмвpи.

Подкрепи Economic.bg