За ден правителството раздаде близо половин милиард лева

Осигурени са средства за първата вноска за военния кораб, както и за коледни бонуси за полицаите

За ден правителството раздаде близо половин милиард лева

Снимка: МС

3722 ~ 2 мин. четене

В рамките на своето редовно правителствено заседание днес кабинетът отпусна приблизително половин милиард лева на различни ведомства и общини. По традиция правителството увеличава харчовете си в края на годината, а с последната актуализация на бюджета и консервативните разходи в началото на годината управляващите си гарантираха свободни над 8 млрд. лв., които се очаква да бъдат разпределени през декември.

Бюджет 2020

Отново по традиция основната част от сумата отива за инфраструктура. Министрите предоставиха допълнителни 264 млн. лв. на общините за ремонт - от уличната и водопроводната мрежи до възстановяване на „централната градска част на някои населени места“.

Кабинетът насочи и допълнителни разходи в размер на близо 28 млн. лв. за Министерството на вътрешните работи. Пет милиона от тях са за закупуване на медицинска апаратура за Медицинския институт на МВР, а останалите 23 млн. лв. – за коледни бонуси за полицаите.

Средствата за МВР се предоставят, докато полицаите от цялата страна продължават да протестират с искане за по-високи заплати. Те останаха обидени, че не получиха увеличение на възнагражденията с 30%, както над 30 други държавни администрации и настояваха увеличението им да бъде включено в бюджета за следващата година. В крайна сметка обаче управляващите направиха компромис със себе си и увеличиха възнагражденията им с 15%.

Правителството одобри и допълнителни 21 млн. лв. по бюджета на Министерство на отбраната за първото авансово плащане за покупката на новия военен кораб на стойност 1 млрд. лв. По време на заседанието е одобрен и проект за модернизация на танк Т-72, без обаче да се посочи какъв ще бъде размерът на разхода.

Близо 17 млн. лв., три месеца след началото на учебната година, правителството отпуска на училищата, за да закупят дезинфектанти и да могат да отговорят адекватно на изискванията за противоепидемичните мерки. Други 47.5 млн. лв. са насочени отново към образование – по няколко научни програми и за модернизиране на научната инфраструктура.

Транспортното министерство получава нови 7 млн. лв., а икономическото – 2 млн. лв. По линия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се осигуряват нови 8.1 млн. лв. за водоснабдителната инфраструктура в общините Севлиево и Габрово.

По време на днешното заседание премиерът Борисов обяви и допълнителни разходи за 2.5 млн. лв. за ремонтни и реставрационни дейности на няколко манастира, собственост на независимата и разполагаща с огромна материална база - имоти и земи - Българска православна църква.

Кабинетът насочи още 61 млн. лв. към Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) заради прогнозирано неизпълнение на приходите по бюджета ѝ. Малко над 22 млн. лв. бяха одобрени за увеличаване на капитала на държавното дружество „Бул Био“ за изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина; реновация на Лаборатория за производство на човешки кръвни продукти; възстановяване на производството на антитоксични серуми от конска плазма; реновация на лаборатория за производство на животински кръвни продукти. С 1 млн. лв. пък ще бъде закупена медицинска апаратура за нуждите на МБАЛ „Света Анна“ в София.

Подкрепи Economic.bg