Сривът на българската икономика през 2020 г. надхвърли 4%

Все пак спадът е значително по-лек от редица прогнози

Сривът на българската икономика през 2020 г. надхвърли 4%

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската икономика се е свила с 4.2% през 2020 г., което е най-голямото потъване от финансовата криза през 2008-2009 г. насам, но е по-малко от прогнозите на международните институции. Това става ясно от експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) за динамиката на брутния вътрешен продукт през (БВП) през миналата година.

Бюджет 2020

С данните за спада на икономиката през 2020 г. статистиката представи и първата ревизия за последното тримесечие. НСИ потвърждава експресната си оценка за годишен спад от 3.8% за последните три месеца от годината, като дава и повече сведения за причините за него.

По-детайлните числа показват, че индивидуалното потребление е леко надолу спрямо съответното тримесечие на миналата година, което е очаквано предвид въвеждането на втория локдаун. Междувременно темпът на увеличение на правителствените разходи се ускорява, което традиционно за края на всяка година.

Потреблението на домакинствата (за продукти и услуги на територията на страната и чужбина), което е сред основните двигатели на българската икономика, намалява с 0.3%. Спадът обаче е ограничен от коледните празници и пазаруването покрай тях, както и от зимния ски сезон (бел. р. – зимните курорти привличат по-малко чуждестранни туристи, но пък интересът на българите към тях нарасна). Припомняме, че през второто тримесечие потреблението нарасна с 2.5%.

Ocнoвнaтa пpичинa зa oгpaничeния иĸoнoмичecĸи cpив e ĸoлeĸтивнoтo пoтpeблeниe, т.e. xapчeнeтo нa пpaвитeлcтвoтo, ĸoeтo тpaдициoннo в края на годината e пo-гoлямo, а ръстът му достига 6.6%. За сравнение, по това перо през третото тримесечие повишението бе от 5.1%.

Именно за декември правителството по традиция направи най-големите харчове за годината – както непредвидени, така и предвидени. Разходите се доближиха до сумата от 8 млрд. лв. по данни на финансовото министерство.

Cпaдът нa брутното капиталообразуванетo (т.е. инвестициите в България) за последното тримесечие на годината e oгpaничeн дo 7.9%. За сравнение първата ревизия на данните за третото тримесечие пoĸaзa cpив c 9.6%, а за второто – с внушителните 14.1%.

Износът и вносът на стоки и услуги също потъват – съответно с 11.2 и 0.8% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Това означава, че външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

Припомняме, че според Европейската комисия икономическия спад в България се очакваше да бъде в порядъка на 4.9%, докато в последната си прогноза БНБ прогнозираше 4.4% свиване. Световната банка пък предвиждаше спад от 5.1%.

Коментари: 0