Фон дер Лайен е уморена от обвинения заради ваксините

Председателят на Европейската комисия прехвърли вината върху AstraZeneca

Фон дер Лайен е уморена от обвинения заради ваксините

Снимка: БТА

2336 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия „е уморена да бъде изкупителната жертва“ за бавнaта дистрибуция на ваксини. Това заяви нейният председател Урсула фон дер Лайен по повод обществения натиск и недоволството заради бавното ваксиниране, пише Bloomberg.

Ваксини срещу коронавирус

Тя прехвърли вината към производителите, по-специално AstraZeneca, за които каза, че нямат достатъчно дози в Европа. Докато компанията не може да обясни защо има проблем с доставките за Европа, анализаторите наблюдават как произведени в ЕС ваксини отиват някъде другаде.

Докато Блокът се опитва да ускори имунизациите, броят на загубилите битката със заразата не спира да расте. В понеделник общият брой на смъртните случаи в Италия надхвърли 100 000 души, което я прави шестата държава, достигнала черния рекорд. Броят на новозаразените на дневна база в страната се ускорява, като достигна тримесечен връх миналата седмица.

До момента AstraZeneca е доставила около 10.7 млн. ваксини в ЕС, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Компанията обеща още 40 млн. дози до края на март.

Това може отчасти да обясни бавната дистрибуция на животоспасяващите медикаменти в ЕС. Досега Блокът е постигнал покритие на населението си от едва 9.1 дози на 100 души, според Vaccine Тracker на Bloomberg. За сравнение, с САЩ са имунизирани 27 на 100, а в Обединеното кралство 35 на 100. Германия ще ускори драстично кампанията си за ваксинация срещу Covid-19, като се стреми да имунизира по 10 млн. души ежеседмично от края на март.

Но подобна амбициозна цел ще принуди страната да засили неимоверно имунизационната си кампания. Германската страна е приложила общо около 7.3 млн. дози от старта на кампанията преди 10 седмици. Междувременно европейските страни са изправени пред въпроса с ваксините, произведени в рамките на Блока, но изнасят в трети страни.

Италианска забрана

Миналата седмица Италия блокира доставката на медикамента на AstraZeneca до Австралия, като за първи път използва правомощия, заложени в наскоро въведена европейска регулация.

„Ако дадена компания не ни доставя, не можем да разрешим износ. От самото начало подкрепям решението на Италия, тъй като, както виждаме, AstraZeneca доставя под 10% от това, което първоначално беше договорено за първото тримесечие", каза Фон дер Лайен. Тя поясни, че ситуацията се подобрява в ЕС, където производството на ваксини на месечна база трябва да се удвои. Комисията се надява на продукция от 90 до 100 млн. дози месечно до края на март.

Ако погледнете останалия свят, ние сме в много добра позиция по отношение на ваксинацията и процентът на имунизирани се повишава“, каза Фон дер Лайен.

Правителствата разчитат на засилване на доставките на наличните ваксини, както и на одобрения за други, за да се ускори разпространението. Говорителят на Комисията Ерик Мамер поясни днес пред журналисти в Брюксел, че заложената прогноза за 300 милиона дози през второто тримесечие взима предвид всички налични ваксини, включително тези, които все още не са получили регулаторно одобрение като тази на Johnson & Johnson.

Коментари: 0