Германия агресивно ускорява ваксинирането

С 10 млн. дози седмично

Германия агресивно ускорява ваксинирането

Снимка: Pixabay

От края на март Германия ще ускори драстично имунизационната си кампания. Центровете за ваксинация и отделните лекари ще трябва да поставят с около 10 млн. дози повече на седмица. Това заяви финансовият министър Олаф Шолц, пише Bloomberg.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е подложено на критики заради бавната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в страната. Досега Германия е направила 8.8 дози на 100 души. За сравнение, поставените дози в САЩ са с 27 повече, а в Обединеното кралство – с почти 35.

Поставянето на 10 млн. дози седмично би означавало бързо ускоряване на ваксинационната кампания в Германия. Тя стартира преди десет седмици и от началото ѝ досега в страната са поставени общо 7.33 млн. дози. 

Междувременно тази седмица се очаква ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson да бъде одобрена в Европа, по думите на еврокомисаря по вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон. Ходът също би ускорил ваксинациите в блока.

Този ​​месец ще имаме още по-малко ваксини, което означава, че трябва да следваме приоритетите си и да бъдем по-гъвкави“, коментира министър-председателят на Бавария Маркус Содер пред телевизия ARD.

„Имам усещането, че сега можеше да имаме повече свобода, ако бяхме успели да се справим с организационните препятствия, като например липсата на достатъчно налични ваксини и бюрокрацията около имунизацията, която е тромава“, добави той.

Бавният темп на ваксинация в Германия допринесе за удължаването на локдауна – миналата седмица Меркел измести крайния срок на повечето ограничения до 28 март. Нейното правителство също представи план за постепенно облекчаване на мерките, но по-нататъшното облекчаване зависи от забавянето на разпространеното на COVID-19.

Коментари: 0