Борисов: Ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки

Премиерът иска всяка област да прояви инициатива и да въведе мерки при нужда

Борисов: Ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки

Снимка: Красимир Свраков

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 в България се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. Това заяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание със здравния министър проф. Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб.

Мерки срещу COVID-19

По разпореждане на премиера от днес министърът на здравеопазването прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания заради епидемиологичната ситуация.

На заседанието бе потвърдена стратегията, заявена миналата седмица, че се преминава към локален подход на въвеждане на противоепидемични мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът Борисов.

„Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание.

След среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи Ангелов.

Коментари: 0