Правителството отдели 17 млн. лв. за дезинфектанти в училищата

Три месеца след началото на учебната година и след като случаите с COVID-19 в страна се удвоиха

Правителството отдели 17 млн. лв. за дезинфектанти в училищата

Снимка: Unsplash

Три месеца след началото на учебната година правителството взе решение да отпусне държавни пари на учебните заведения, за да бъдат осигурени средства за реализирането на противоепидемичните мерки на територията им. Общият размер на помощта е 16.9 млн. лв. и ще отиде за 2 257 училища в страната и 42 центъра за специална образователна подкрепа. 

Коронавирус в България

Повече информация дали средствата ще се отпускат на база броя ученици или ще бъдат в определен размер за всички заведения, липсва. Средно обаче всяко училище може да получи по приблизително 7400 лв.

Според информацията от Министерски съвет парите могат да бъдат предназначени за осигуряването на дезинфектанти, апарати за пречистване на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат възможност да си закупят сами.

Припомняме, че в момента всички училища на територията на страната са затворени след усложняването на епидемичната обстановка. Броят на заразените с коронавирус в България се удвои само за месец и премина 160 хиляди, а смъртните случаи няколко пъти надвишават 200 в рамките на едно денонощие.

Други 14.5 млн. лв. днес правителството отпусна за изпълнението на „осем национални научни програми за 2021 г., в рамките на които се работи по важни за обществото теми като единен цифров пазар в науката, ниско въглеродна енергия, опазване на околната среда, здравеопазване и медицина“, обяви премиерът Бойко Борисов.

Малко над 33 млн. лв. пък са осигурени за БАН, за Селскостопанската академия, университетите, за кораба, който се купува за Висшето военноморското училище и който ще се използва за научни и изследователски цели. Според Борисов с тези средства „целта е да се осигури достъп на българските учени до най-съвременно научно оборудване и те да участват в по-мащабни научни проекти в страната, както и в международни паневропейски и световни проекти“.

 

Коментари: 0