Кабинетът отпуска нови 184 млн. лв. за борба с коронавируса

Средствата са за закупуване на „Ремдесивир“, ваксина, както и изграждане на нова система за спешни повиквания

Кабинетът отпуска нови 184 млн. лв. за борба с коронавируса

Снимка: МС

Правителството отпуска близо 184 млн. лв. за борбата срещу коронавируса в страната. На днешното заседание на Министерския съвет беше взето решение средствата да отидат за подготовка на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента „Ремдесивир“, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания.

Коронавирус в България

С одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за т.г. 45 милиона лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка. А допълнителни 105 милиона лева бяха отпуснати за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19.

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати също 19 440 000 лева за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.

Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.

„Осигуряваме 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания, с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България“, посочи министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието.

По думите на министъра на здравеопазването подновяването на системата за спешна помощ е крайно необходимо, за да се  гарантира висока надежност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови фукционалности.

По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме, каза още Костадин Ангелов.

Коментари: 0