22 млн. лева: „за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини“

От тези пари няма да бъдат отделени за разработването на българската ваксина срещу COVID-19

22 млн. лева: „за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини“

Снимка: МС

1812 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министерският съвет ще отпусне 22 млн. лв. на държавната фирма „Бул Био – НЦЗПБ“, собственост на Министерството на здравеопазването, „за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини“. Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което са гласувани допълнителните средства. Реално парите ще отидат по различни направления, но не и за българската разработка на ваксина срещу COVID-19, за каквато подкрепа вече няколко пъти призоваха от Българската академия на науките (БАН).

Коронавирус в България

Проектите, за които ще бъдат насочени милионите, включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производството на антитоксични серуми от конска плазма, пише още в прессъобщението от МС.

„Средствата ще отидат по тези направления в „Бул Био“, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, отбеляза по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра.

В хода на заседанието министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е докладвал актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията. Той е отбелязал, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти - 16 028 души за една седмица. „Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно“, заяви здравният министър.

Припомняме, че делът на положителните проби за COVID-19 сред всички тествани не пада под 40%, а смъртността поставя нови рекорди. Малкият брой позитивни обикновено се дължат на малкия брой PCR тестове. По този начин в един момент броят на излекуваните минава броя на заразените, но самите представители на здравните власти признават, че има огромен брой положителни антигенни тестове, които не влизат в статистиката. Реално картината е много по-лоша от представяната от властта.

Въпреки това, по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, здравният министър иска да отвори детските градини и яслите преждевременно, на 14 декември, а на 21 вероятно ще бъдат отворени всички бизнеси, независимо от резултата от наложените мерки.

Подкрепи Economic.bg