Едва 200 транспортни фирми са одобрени за грантове

От бранша заявиха, че предвидените средства са крайно недостатъчни и трябва да се мисли за допълнителна държавна подкрепа

Едва 200 транспортни фирми са одобрени за грантове

Снимка: Economic.bg/Архив

1088 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Първите 208 автобусни превозвачи, които са одобрени от Министерството на транспорта и информационните технологии за получаване на грантове, ще се сдобият със средствата си до края на този месец. От ведомството съобщиха, че до момента са верифицирани искания за общо 14 млн. лв.

Помощта идва чрез европейската процедура „Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията“. Peaлнo ce прехвърлят пари от Оперативна програма „Транспорт и инфраструктура“ към Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, а бенефициент е Министерството на транспорта. Oбщaтa cтoйнocт нa cpeдcтвaтa, ĸoитo са дocтъпни зa пpeвoзвaчитe, e 30 млн. лв.

Общо 639 от 1200 фирми, които имат право да се възползват от тази помощ, са подали заявления за това. Средствата за останалите, извън 208-те, вероятно ще бъдат достъпни след началото на януари.

Намаленият брой на кандидатствалите идва от ограниченията, които са по програмата – едно от които е фирмите да имат две завършени финансови години. Друг проблем, който имаме е нерентабилността на превозите по редовните автобусни линии, където колегите работят на сериозни загуби. Много от тези фирми също не можаха да кандидатстват, обясни пред Economic.bg председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

По думите й допълнителни административни пречки за отпускането на средствата от страна на българското правителство не е имало, както обеща и министър Желязков. Заявленията се одобряват единствено по критерия за допустимост.

В сегашната ситуация обаче средствата са крайно недостатъчно. "В ситуацията, в която се намираме, тези 8% (това е процентът от оборота, който се полага на фирмите - бел. ред.), които ще получим в никакъв случай няма да бъдат достатъчни, но към момента, към който е договорена помощта, това бяха възможностите на правителството. Ние продължаваме да водим разговори с Министерството на транспорта за бъдещи подпомагания, защото на фона на сегашната ситуация тези средства изобщо няма да бъдат достатъчни - след повторното затваряне сме върнати в изходна позиция, казва Милтенова.

Подкрепи Economic.bg