Blue Origin ще прави „бизнес парк“ в космоса

Новината идва на фона на очакванията за преждевременно излизане от експлоатация на Международната космическа станция

Blue Origin ще прави „бизнес парк“ в космоса

Снимка: БТА

384 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Blue Origin, космическата компания на основателя на Amazon Джеф Безос, обяви планове за стартиране на търговска космическа станция. Наречена „Орбитален риф“ (Orbital Reef), тя се очаква да стартира до края на десетилетието, предава BBC. Според информацията станцията ще представлява „бизнес парк“ в космоса, който ще приема до 10 души. За изграждането ѝ компанията ще си партнира със Sierra Space и Boeing.

От космическата компания заявиха, че станцията с площ от 32 000 кв. фута ще предостави на клиентите идеално място, например, „за създаване на филми в микрогравитация“ или „за провеждане на авангардни изследвания“. Казва се още, че ще има и „космически хотел“.

На пресконференция за стартиране на инициативата ръководителите на Blue Origin и Sierra Space отказаха да дадат приблизителна оценка на разходите за сградата. Зад проекта обаче стои Безос, който по-рано се ангажира да харчи по 1 милиард долара годишно за развиването на Blue Origin и нейните проекти.

Новината за космическия бизнес парк идва, когато НАСА търси предложения за замяна на 20-годишната Международна космическа станция (МКС). Въпреки че финансирането е гарантирано най-малко до 2030 г., аванпостът отчаяно се нуждае от ремонт.

Руските инженери отдавна предупреждават, че космонавтите може да се наложи да напуснат станцията до 2025 г. заради опасения, че остарялото оборудване може да предизвика голям инцидент. В отговор НАСА обяви планове да даде 400 милиона долара на частни компании, които да помогнат за замяната на застаряващата база.

Подкрепи Economic.bg