Ердоган се отказа да гони западните посланици

Турският президент избегна ескалация на напрежението с някои от най-големите икономики

Ердоган се отказа да гони западните посланици

Снимка: БТА

1372 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се отказа от искането за експулсиране на 10 западни посланици. Дипломатическият скандал, който заформи той в събота с постановлението си, разтърси лирата и доведе връзките на Анкара с ключови партньори до ръба на колапс.

Ердоган каза, че посланиците, включително този на САЩ, са направили изявление, с което отменят „клеветата“, причинена от предишното им общо искане Турция да освободи бизнесмена и правителствен критик Осман Кавала, който е в затвора от четири години.

Нашето намерение е никога да не предизвикваме криза“, каза Ердоган в телевизионни коментари след заседание на кабинета в столицата в понеделник. „Става дума за защита на суверенните права на нашата страна“.

Преди Ердоган да се откаже от решението си, посолството на САЩ посочи в изявление в Twitter, че спазва международните конвенции, забраняващи на пратеници да се намесват във вътрешните работи на приемащите страни. Други посолства, включително тези на Канада и Нидерландия, публикуваха подобни съобщения. Турските държавни медии коментираха, че Ердоган се е отнесъл към коментарите „положително“.

Спорът разтревожи служители на турската администрация, които се опитваха да убедят Ердоган да отстъпи. Висши съветници информираха президентството по-рано в понеделник за възможните икономически последици от нова дипломатическа кавга, като препоръчаха на правителството да не предприема никакви стъпки, които ефективно биха принудили пратениците да напуснат, казаха официалните лица, цитирани от Bloomberg.

Валутата

Лирата, която достигна рекордно ниски нива спрямо долара по-рано в понеделник, изтри всички загуби, давайки признаци за отшумяване на международната криза. Валутата се търгуваше с 0.2% ръст спрямо долара и 1 долар се разменяше за 9.5869 лири, при положението че по-рано през деня спадът достигна 2%. Индексът на Borsa Istanbul Banks също изтри по-ранните спадове от цели 1.2%, за да затвори деня с 0.2% ръст.

Към 10 ч. българско време във вторник сутрин лирата отново е надолу с 0.1% и 1 долар се търгува за 9.5733 лири.

Международният спор постави Ердоган в неудобно положение само дни преди срещата на върха на Г-20 в Рим, където турският президент се надява да разговаря с президента на САЩ Джо Байдън. Все още обаче няма потвърдена среща. Ердоган иска да убеди Байдън да продаде на Турция десетки американски бойни самолети. Вашингтон обаче започна да страни от големи оръжейни сделки с Анкара след спорната покупка на руската противовъздушна отбрана.

Подкрепи Economic.bg