Bluetooth може да помогне за следенето на COVID-19

Хората без смартфони сега остават извън системите за следене на разпространението на вируса

Bluetooth може да помогне за следенето на COVID-19

Снимка: Unsplash

492 ~ 1 мин. четене

Милиарди хора имат смартфони, но това не са единствените „умни“ устройства, които използват. Възрастните хора и малките деца например имат различни по своему, но основателни причини да не разполагат с такива. Това автоматично ги изключва от системите за проследяване на контактите и разпространението на коронавируса, което обезсилва ефекта от промотираните софтуерни решения.

Тъкмо този пропуск, или възможност – според зависи от гледната точка, подтиква интереса към Bluetooth. SIG, органът, отговарящ за безжичния стандарт, обмисля как да разшири приложението на технологията, така че и тя да помага за следенето на контактите.

Чрез нея към софтуерните решения могат да се добавят както телефоните (не само „умните“), така и друг тип носими джаджи, като смарт часовниците и фитнес тракерите, каквито имат все повече деца и възрастни хора.

С включването им в системите за проследяване значително може да се увеличи броят на потребителите, които се следят за целите на борбата с разпространението на COVID-19.

Експертите казват, че няма пречка от техническа гледна точка.

Подкрепи Economic.bg