BMW отчете първата си тримесечна загуба от 2009 г.

Очаква се тази година BMW да започне производството на новия си електрически автомобил iX3 в Китай

BMW отчете първата си тримесечна загуба от 2009 г.

Снимка: БТА

Коронакризата успя да потопи автомобилния производител BMW за първи път от повече от десетилетие. Германският концерн е изгубил 666 млн. евро преди лихви и данъци за периода от април до юни. Това е първото представяне „на червено“ за гиганта от финансовата криза през 2009 г. насам, съобщава Bloomberg.

Автомобилният бизнес на BMW, който отчита по-голяма от очакваното загуба, е основната причина за лошото представяне на цялата компания, която произвежда автомобили и мотоциклети. Гитантът е поредният представител на бранша, който отчита значителни негативни резултати. VW, например, регистрира загуба от 2.4 млрд. евро и съкрати дивидента. Според Daimler пък най-лошото е зад гърба на компанията, но въпреки това ще й се наложи да съкрати десетки хиляди работни места.

За BMW обаче нещата не са загубени, след като пазарът в Китай започна да се възстановява още през април и през трите месеца до юни се наблюдава ръст на доставките спрямо година по-рано. Очаква се тази година европейският играч да започне производството на новия си електрически автомобил iX3 в страната, където също така той ще се продава първоначално.

Доставките на електрически и хибридни автомобили се повишиха през тримесечието, когато страни, включително Германия и Франция, увеличиха субсидиите за този тип превозни средства. BMW обяви, че очаква силен растеж на пазара на електромобили през втората половина на годината.

Коментари: 0