България спазва все по-малко европейското законодателство

Нареждаме се в топ 3 на нарушителите му сред страните членки на Блока

България спазва все по-малко европейското законодателство

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

188 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

България спазва все по-малко европейското законодателство и през 2019 г. се нарежда в топ 3 на най-големите нарушители сред страните членки. Това показва последния доклад на Европейската комисия за наказателните процедури, започнати срещу страните в Блока към края на миналата година.

Данните за България показват, че страната ни е с 39 новоотворени наказателни процедури към края на годината за закъсняло или неточно прилагане на директиви. С неприключилите процедури от предходни години общо към края на 2019 г. те достигат 74. Тази статистика видимо се влошава. През 2018 г. срещу България е имало общо 60 наказателни процедури, през 2017 г. – 53. Спрямо 2015 г. пък, когато те са 39, сега общият им брой почти се удвоява.

По общ брой открити наказателни процедури България се нарежда на пето място зад Испания, Гърция, Италия и Полша.

Докладът показва, че в България най-проблемно се е оказало спазването на европейското законодателство в областта на околната среда. През 2019 г. в тази сфера са открити нови осем наказателни процедури. С по шест наказателни процедури са три други сектора – „Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия“, „Правосъдие и защита на потребителите“ и „Мобилност и транспорт“. Обикновено именно това са и областите, в които се правят нарушения и от останалите страни членки на ЕС.

„Заедно с последните отворени процедури, България, Белгия, Гърция и Кипър са сред страните с най-много нарушения, докато на другия полюс се намират Дания, Италия и Литва“, пише в доклада на ЕК.

Лошото качество на въздуха в някои части на ЕС е намерило специално място в доклада на ЕК, където Комисията изтъква изрично решението си през 2019 г. да даде на съд България, Италия и Испания заради наднормените нива на натриев и серен диоксид на въздуха. В доклада е застъпено и правото на хората с увреждания да получат достъп до уебсайтове и мобилни приложения на публичната администрация. През 2019 г. Комисията е започнала процедури за нарушения срещу 19 страни членки за тяхното неизпълнение на директивата за достъпност, като седем от тях са останали открити в края на 2019 г. - срещу Белгия, България, Германия, Ирландия, Унгария, Австрия и Словакия.

Подкрепи Economic.bg