Boeing и Embraer формират нов самолетен бизнес за $4.75 млрд

Новата компания ще се управлява от Бразилия, но ще е под контрола на американския самолетен производител

Boeing и Embraer формират нов самолетен бизнес за $4.75 млрд
684 ~ 1 мин. четене
Boeing придобива поделението за търговски въздухоплавателни средства на бразилската авиационна компания Embraer. Двете компании обявиха създаването на съвместно предприятие, оценено на 4,75 млрд. долара.

Сделката дава на Boeing по-голям дял на пазара kа по-малки самолети. Но това не е просто разширяване на пазарния дял или конкуренция с Airbus, коментира пред CNN Money  Картър Копланд, изследовател в сферата на авиацията и отбраната. в Melius Research. "Boeing се опитва да се учи от това, в което Embraer е добра: проектирането и разработването на самолети евтино", каза той.

За Embraer това начинание спомага за изравняването на условията с конкурента Bombardier, която наскоро се присъедини към Airbus в подобно партньорство. Бразилската компания ще се възползва и от глобалната мрежа за поддръжка на Boeing.

Boeing ще притежава 80% от акциите в новото предприятие, а Embraer ще има 20%. Компанията ще бъде управлявана от Бразилия, като Boeing ще запази оперативния и управленски контрол. 

Boeing и Embraer заявиха, че очакват сделката да приключи до края на следващата година, като през това време премине регулаторни одобрения.

Boeing обяви, че очаква обединението да донесе 150 млн. долара икономии преди данъци одини.

Отделно съвместно предприятие между Boeing и Embraer ще бъде посветено на разработването на нови пазари за отбранителни продукти, най-вече на многоцелеви самолети K-390.
Подкрепи Economic.bg