Богатството на Мъск надхвърли оценката на петролния „динозавър“ Exxon Mobil

Компанията е символ на стария тип икономика, базирана на изкопаеми горива, докато директорът на Tesla символизира електрическата революция

Богатството на Мъск надхвърли оценката на петролния „динозавър“ Exxon Mobil

Снимка: Колаж (БТА, Unsplash)

1480 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Състоянието на Илон Мъск достигна впечатляващите 289 млрд. долара, според Bloomberg Billionaire Index. Това не само го прави най-богатият човек в света, разполагащ с почти 100 млрд. долара повече от втория в класацията Джеф Безос (193 млрд. долара), но отразява и друга интересна тенденция.

Изпълнителният директор на Tesla вече притежава повече пари от сумата, на която е оценена капитализацията на Exxon Mobil Corp. Любопитното в случая е не толкова числовото изражение, колкото символиката – Exxon бе лидер в стария тип икономика, базирана на изкопаеми горива. Глобалните тенденции обаче неизменно водят света към електрическата мобилност и зелените технологии.

Доказателство за това е именно новината, която допринесе за увеличението на богатството на Илон Мъск с 36.2 млрд. долара само за ден. Това се случи след поскъпването на акциите на Tesla Inc. след съобщението, че компанията за отдаване на превозни средства под наем Hertz Global Holdings Inc. ще купи 100 000 коли от производителя на електрически автомобили.

Подкрепи Economic.bg