Болниците се обявиха в подкрепа на зелените сертификати

Лекарите са доволни от мерките на здравния министър, тъй като те поемат най-тежкия удар от пандемията

Болниците се обявиха в подкрепа на зелените сертификати

Снимка: Красимир Свраков

1772 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Болничните сдружения подкрепят новите противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) са изпратили писмо до Стойчо Кацаров, с което предават одобрението от страна на работещите в лечебните заведения да се представя здравен сертификат.

Представителите на болниците подчертават, че в настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 здравната система и болниците, в които се лекуват тези пациенти и хора с различни заболявания, но също нуждаещи се от своевременна болнична помощ, са изправени пред поредното изпитание. В декларацията се отбелязва още, че е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме и да се съобрази с новите мерки, които, от медицинска и от гледна точка на развитието на пандемията в България към момента, са правилни.

Според болничните сдружения четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка. Изисква се адекватен отговор, въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват всички работодатели и болниците при организацията на работата по новите правила.

ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ обръщат внимание, че вече има достатъчно ваксини, с които до голяма степен се решава проблемът с тежките случаи на протичане на заболяването и се намаляват случаите на летален изход. Те припомнят, че пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме. Те са само временни и са едни от най-либералните в Европа, но са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС.

Болниците посочват, че обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност на лечебните заведения, тъй като те понасят най-голямата тежест на пандемията.

Подкрепи Economic.bg