Боян Томов: С „Кмет на годината“ се показва наяве добрата работа на общините

Периодът е много труден за местното самоуправление, защото трябва да се взимат непопулярни решения и мерки

Боян Томов: С „Кмет на годината“ се показва наяве добрата работа на общините

Снимка: Красимир Свраков

Пет дни преди края на гласуването „Кмет на годината“ 2020 организаторът на националния конкурс Боян Томов коментира наболелите теми, свързани с общините по време на пандемия, в предаването „Събуди се“ по NOVA. Той призова гражданите да направят оценка на местната власт на kmetnagodinata.bg.

„Много трудно се избира „Кмет на годината“ по време на пандемията. Голяма част от категориите са свързани с развити проекти през годината. Трудно бе да определим ясните критерии и ясните категории. За първа година променихме категорията „Туризъм“ със „Специални мерки по време на пандемия“, обясни Томов.

Той допълни, че периодът е много труден за местното самоуправление, защото трябва да се взимат непопулярни решения и непопулярни мерки в общините, но „всички трябва да се съобразим с това, защото здравето на хората е най-важно“.

През годината доста кметове са работили на тема „Инвестиции в образователната структура“. Това означава подновяване и реновиране на учебната база, детски градини. Имаме „Градска среда“. Има проекти по еврофондове, които така или иначе не могат да търпят своето отлагане. Имаме категория “Smart City”. Една от актуалните ни категории е „Спорт и младежки политики“. Залагам изключително много на „Демографски политики и инвитро програми“, защото смятам, че сега е времето да помислим за демографската криза“, коментира Томов.

Категория „Социални мерки по време на пандемия“ пък е за кметовете, които всеки ден работят близо до хората, които с местен бизнес и местни хора помогнаха на много нуждаещи се хора по време на първия пик през пролетта, обясни още Томов.

„Ако кметът и общинската администрация не са активни, то няма как бизнесът да им вярва. Тази симбиоза, която бизнесът и общините направиха през пролетта безспорно е формулата за успех. Всяка година става по-трудно за общинската администрация. Идеята на „Кмет на годината“ е да покаже на всички граждани какви проекти се развиват. По време на пандемия или финансова икономическа криза това е особено трудно.  Затова призовавам държавата да помисли за предложението на синдикатите за безлихвени държавни кредити, които са изключително необходими в този момент. Ние трябва да гледаме хубавите неща, а не само лошите, защото ще живеем негативно“, добави още той.

Колкото до гласуването за конкурса, Томов разкри, че то върви добре и има фаворити във всички категории.

Много важно е хората, които гласуват, да могат да анализират правилно своята община и да оценят реалната работа на общинската администрация. Това е национален конкурс, с който може да се покаже на хората идеите и работата на общината. „Кмет на годината“ показва добрата работа на общината, а не обратното. Някои хора често определят българския градоначалник за крадец, за измамник. Имено това е задачата на „Кмет на годината“ и Kmeta.bg -  да покажем добрия пример“, завърши Боян Томов.

Коментари: 0