Според Ананиев Бюджет 2021 не е предизборен, а реформи са предвидени

Той смята, че е помислено и за полицаите с предложеното 10% увеличение на заплатите им

Според Ананиев Бюджет 2021 не е предизборен, а реформи са предвидени

Снимка: Красимир Свраков

Бюджет 2021 не е предизборен, а антипандемичен. В него са предвидени реформи, „например в сектора на образованието и здравеопазването“. Това мнение изрази финансовият министър Кирил Ананиев по повод бюджетната рамка за следващата година в интервю за БНР.

Свързани статии:
Бюджет 2021

Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има ясно изразени приоритети, основно насочени към мерки за преодоляване на последствията от кризата. Аз го наричам антипандемичен бюджет. Той е балансиран между COVID-мерките и необходимостта от реформи в отделните системи“, обясни Ананиев.

Министърът защити Бюджет 2021 от редицата критики, които той събра тази седмица, като заяви, че в него няма популизъм и предизборни обещания. Според Ананиев няма и нищо нередно по време на кризата да се вдигат с 10% заплатите на държавните служители.

Още в управленската програма на правителството от 2017 г. е поет ангажимент ежегодно да се увеличават доходите в публичния сектор. А сега, когато имаме проблем с инвестициите и спад в икономиката, това е проактивна и антициклична мярка", заяви той. Същият бил ефектът и от увеличението на пенсиите, което отново било заложено в управленската програма.

Финансовият министър увери, че полицаите не са забравени в новия бюджет, защото от новата година се планира 10% повишение на техните заплати. Според служителите на МВР обаче то е „подигравка“ на фона на увеличението на възнагражденията в 28 администрации с до 30% за работещите „на първа линия“. Именно затова те започнаха протестни действия тази седмица.

Ананиев добави, че следващата седмица предстои кабинетът да одобри проектобюджета, след което той да влезе в Народното събрание. Финансовият министър е „убеден“, че коалиционните партньори ще го подкрепят.

Коментари: 0