Италия въведе частична блокада

Премиерът Конте подписа заповедта, с която затвори фитнеси, кина и казина

Италия въведе частична блокада

Снимка: БТА

Премиерът на Италия Джузепе Конте подписа нова заповед, с която от утре, 26 октомври, влизат в сила по-тежки ограничителни мерки на територията на цялата страна в опит да се овладее новата вълна от заразени с Covid-19 в Италия. Това са най-строгите правила, въвеждани в страната от месец май насам. По информация на италианското издание La Republicca те ще останат в сила поне до 24 ноември. Мерките са договорени между премиера Конте и регионалните власти след две нощи на протести в Неапол и Рим срещу въведения вечерен час в редица региони миналата седмица.

Конте одобри план, според който работното време на барове и ресторанти се ограничава до 18 ч., а кина, театри, казина, фитнес зали и обществени басейни се затварят. Гражданите са призовани да не пътуват и да не канят гости в домовете си. Улиците или площадите в градските центрове, където може да възникне събиране на групи, ще бъдат затворени за обществеността след 21 ч.

На гражданите се препоръчва да не пътуват с обществен или частен транспорт, освен за бизнес, учене или по здравословни причини“, се казва в подписания указ.

Осъзнавайки огромните разходи за спиране на икономиката, правителството в Рим заяви, че не иска да повтаря общата блокада от пролетта, но бе принудено постепенно да увеличава ограниченията, тъй като пандемията напредваше след забавянето си през лятото.

Основните училища, магазини и офиси могат да останат отворени, но три четвърти от гимназистите преминават в дистанционно обучение, за да се ограничи броят на учениците в училищата. Аматьорските спортове се преустановяват.

В събота властите съобщиха за нов рекорден дневен брой от общо 19 644 новозаразени с Covid-19, както и 151 смъртни случая.

Протестите в Неапол и Рим, макар и ограничени по мащаб, подчертаха напрегнатия политически климат, с който се сблъсква коалиционното правителство на Конте. Като цяло премиерът получи похвали за това, че се справи с началната фаза на кризата, но беше подложен на все по-големи критики, тъй като не успя да засили подготовката, включително тестване и проследяване на контактите, през лятото.

Властите в Мадрид също са готови да приемат нови ограничителни мерки, тъй като случаите в страната значително се увеличават. Италия и Испания бяха успели да потушат първоначалната вълна с някои от най-строгите национални блокади в света.

Коментари: 0