Правителството предложи само 10% увеличение на заплатите на полицаите

За сметка на това държавата предложи до 30% по-големи възнаграждения на много други администрации

Правителството предложи само 10% увеличение на заплатите на полицаите

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Ръководството на министерството на вътрешните работи (МВР) е предложило едва 10% увеличение на заплатите на служителите си, проектът за което е залегнал и в проектобюджета за 2021 г. Това заяви зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов пред БГНЕС.

Бюджет 2021

Това категорично не ни удовлетворява, защото се направи в последния момент. Другата причина да не го приемаме е вече известното постановление, с което бяха увеличени заплатите в държавната администрация – министерства, фондове, агенции, в рамките на до 30%“, коментира Кузманов.

Припомняме, че в началото на месец август управляващите обявиха за обществено обсъждане проект, с който да бъдат увеличени с до 30% заплатите на 28 администрации. В мотивите на документа пишеше тогава, че те са за служители „на първа линия“, а повишението е договорено на Коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти" като част от новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза. Според постановлението редица структури, сред които дирекции във финансовото министерство, дирекцията за националния строителен контрол към МРРБ, както и дипломатите, които „са натоварени с дейности, свързани с превенция на разпространението на Covid-19”, получават с до 30% увеличение на заплатите, но не и полицаите.

Аз не мисля, че има друга държавна служба, изключвам медицинските работници, които да са преди нас по отношение на борбата и участието в мерките по ограничаване на епидемията. Към това може да прибавите и протестите. Въобще МВР живее в един друг свят през последните 7 месеца – свръхнатоварване, тежки условия на работа, опасност от заразяване. Мисля, че 10% при това положение е подигравка“, допълни Кузманов.

Срещу увеличението на заплатите в администрацията се обявиха множество организации в изминалите вече почти три месеца, като според Българската търговско-промишлена палата това е „осигуряване на избиратели от страна на правителството“.

Начало на протестите

Кузманов обясни, че това принуждава служителите на реда официално да предприемат протестни действия, които започват от днес във Варна. По план следва серия от протестни действия и в Русе, Кърджали, Пловдив, Бургас, Видин, Пловдив.

„Ако в рамките на тези регионални протести не започнем официални преговори и на тях не бъдат постигнати задоволяващи и за двете страни резултати, ние ще продължим с национален протест. Дали сме си краен срок до 8 ноември. Ако и той не постигне необходимите резултати, сме подготвили последващи действия, за които е рано да бъдат оповестявани“, обяви още Кузманов.

Коментари: 0