Бомбена заплаха е вероятната причина за отмяната на мача Германия-Холандия

Имало е \"сериозни планове нещо да бъде взривено\"

Бомбена заплаха е вероятната причина за отмяната на мача Германия-Холандия

По непотвърдена информация, опит на стадиона (HDI-Arena в Хановер) да бъде внесен експлозив е вероятната причина за отмяната на мача Германия-Холандия. Близо до стадиона е видян човек, смятан за опасен и е задържан. По последна информация и на гарата в Хановер е намерен съмнителен предмет, съобщава местната полиция, цитирана от DW. Силите за сигурност в цяла Европа са вдигнати под тревога.

Няма открити експлозиви в кола и на стадиона, и не са извършвани арести, коментира министърът на вътрешните работи на Долна Саксония Борис Писториус на пресконференция. Той добави, че разследването продължава. Писториус съобщи още, че информация няма да бъде дадена от "болезнени" мерки за сигурност. 

"Това беше горчиво решение (евакуацията на стадиона бел.ред.) специално за мен в качеството ми на министър на вътрешните работи и спорта, но го взехме заради сигурността на хората. Без съмнение иначе би било проява на безотговорност. Ще има засилено полицейско присъствие в Хановер цяла нощ", добави той. 

Все още няма потвърдена информация за причините за евакуацията на стадиона в Хановер. 

Шефът на местната полиция Фолкер Клувер съобщи, че е имало "сериозни планове нещо да бъде взривено" на стадиона. Той призна, че има "конкретна опасност за цял Хановер." Най-вероятно полицията е разкрила атентат, минути преди той да бъде извършен.

Според германското издание "Kreis Zeitung" в района на стадиона е открита кола, преобразена като линейка, в която са намерени експлозиви. Полицейските власти в града потвърдиха, че тяхната намеса е спряла "конкретен план за експлозии" около футболната среща.

 Евакуирана е и концертната зала Tui Arena, където трябваше да свири групата Söhne Mannheims съобщава "Telegraph".

Германският канцлер Ангела Меркел се е върнала със самолет обратно към Берлин след като на път за стадиона е била предупредена за опасността, съобщи федералният вътрешен министър преди да закрие кратката пресконференция.

Припомняме, че днес по-рано вечерта приятелската футболна среща между отборите на Германия и Холандия в Хановер не се състоя. Феновете от стадиона HDI-Arena бяха евакуирани от полицията от съображения за сигурност. Това се случи два часа преди да започне мачът. 

Коментари: 0