Борисов е наредил на ГЕРБ да изтегли закона за по-високия акциз на IQOS

Премиерът се ядоса на „Патриотите“, част от които застанаха срещу законопроекта на неговата партия

Борисов е наредил на ГЕРБ да изтегли закона за по-високия акциз на IQOS
3353 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Министър-председателят е „наредил“ на председателя на партия ГЕРБ да изтегли Законопроекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който ГЕРБ искаше да обложи с четворно по-висок акциз бездимните тютюневи изделия. Към момента единственият лицензиран вносител на иновативните устройства е Philip Morris.

Новината бе съобщена от премиера при кацането му в Солун, като той определя това като „подарък“ за Philip Morris. Борисов смята, че акцизът на бездимните тютюневи изделия, които са доказано по-малко вредни за здравето от конвенционалните цигари, трябва да е същият като на обикновените цигари. Той обаче е ядосан на коалиционния си партньор Красимир Каракачанов, който днес се противопостави на решението на депутатите да вдигнат акциза.

„Загубата в бюджета от бездимните цигари е видима. Никой освен ГЕРБ не мисли за бюджета“, каза Борисов. Той определи по-ниския акциз като „дотация“ за Philip Morris.

„Наредил съм на Цветан Цветанов да изтегли проектозакона. Ще направим подарък на Philip Morris. Бедна България подарява тези пари. Няма да оставя ГЕРБ да става тупан на всеки, който му хрумне да стане сутринта и да говори лъжи“, каза Борисов.

Той заплаши „Патриотите“, че повече няма да мълчи и ще им каже всичко. „Европредседателството свърши и няма да мълча повече. Когато дойдат патриотите за бюджета, ще им ги кажа тези неща. Ще го запомнят това. Бюджетът губи, но го приемам“, разгневи се премиерът.
Подкрепи Economic.bg