Тръмп искал да нахлуе във Венецуела

Въпреки настойчивите усилия на съветниците да го разубедят, президентът не се отказал от идеята

Тръмп искал да нахлуе във Венецуела

Снимка: БТА

376 ~ 2 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп стреснал съветниците си през август миналата година със следния въпрос: След като ситуацията във Венецуела заплашва регионалната сигурност, защо САЩ просто не се намесят в обхванатата от размирици страна? Това станало на среща в Овалния кабинет за обсъждане на санкциите срещу Каракас, предаде Асошиейтед прес.

Предложението стъписало присъстващите, сред които били тогавашният държавен секретар Рекс Тилърсън и съветникът за националната сигурност Хърбърт Макмастър, който също вече не е част от администрацията на Тръмп. За разговора разказва добре осведомен американски представител, пожелал анонимност.

В продължилия около пет минути разговор Макмастър и други присъстващи обяснили на Тръмп, че евентуални военни действия биха имали обратен ефект и че САЩ рискуват да загубят трудно спечелената подкрепа сред латиноамериканските страни за санкциите. 

Тръмп обаче не отстъпил. Макар и да не дал никакви признаци, че възнамерява да заповяда военни действия, той напомнил за случаи на успешна според него дипломация в региона чрез подобни методи - като интервенциите в Панама и Гранада през 80-те години. 

Въпреки настойчивите усилия на съветниците да го разубедят, президентът не се отказал от идеята, разказва източникът на АП. На следващия ден, 11 август, Тръмп стресна и доброжелатели, и неприятели, като заговори за "военна опция" за отстраняване на Мадуро. 

Първоначално политическите кръгове в САЩ не придали значение на изказването, възприемайки го по-скоро като проява на бомбастичния стил на бивша звезда от телевизионно риалити, отколкото на върховен главнокомандващ. 

Но скоро след това Тръмп повдигнал въпроса пред колумбийския президент Хуан Мануел Сантос. Двама високопоставени колумбийски източници, пожелали анонимност, за да не предизвикват конфликт с Тръмп, са потвърдили информацията.

После през септември в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН Тръмп отново засегнал темата, този път по-подробно, на частна вечеря с лидерите на четири съюзника от Латинска Америка, сред които Сантос, твърдят източниците. Същото съобщи през февруари изданието "Политико". Според американският представител Тръмп изрично бил посъветван да не повдига въпроса и му било казано, че резултатът няма да е добър, но първото нещо, което президентът казал на вечерята, било: "Екипът ми ми каза да не говоря това". След това Тръмп обиколил лидерите и попитал всеки поотделно дали е сигурен, че не иска военно решение. Източникът подчертава, че всеки от лидерите заявил ясно пред Тръмп, че е сигурен. Впоследствие Макмастър дръпнал настрана президента и му разказал за опасностите от подобна акция.
Подкрепи Economic.bg