Борисов говори за повече регулации върху медиите и спиране на държавните пари

Премиерът се възмути от фалшивите новини, които всеки ден излизат по сайтовете

Борисов говори за повече регулации върху медиите и спиране на държавните пари
1240 ~ 2 мин. четене
Надявам се в парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи. Ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора. Той се възмути от начина, по който медиите у нас отразиха последните разменени реплики между френския президент Еманюел Макрон и него и заговори за регулация на бранша и борба с фалшивите новини.

„Защото и това е фалшива новина - кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде“, коментира Борисов.

В момента определени медии получават официално държавни средства за отразяване на дейността на различни ведомства, европейски проекти и европредседателството.

„Сега и на Московски (Ивайло Московски, министър на транспорта и съобщенията - бел. ред.) ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във Фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: „Бе ти разбра ли?“. Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим“, каза Борисов.

Идеите на премиера идват на фона на разразилия се в четвъртък дебат в парламента относно свободата на словото. Самият Борисов разпореди работна група в Министерския съвет да започне работа по изготвянето на правила за медиите и прати до Комисията за защита на конкуренцията искане за изготвяне на секторен анализ, в това число и за разпространението. Мотивът бе осветляване на финансирането на медиите, както и на разпространителския пазар.
Коментари: 0