Борисов представи министрите на ГЕРБ

Начело на министерствата застават общо осем нови лица

Борисов представи министрите на ГЕРБ

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

ГЕРБ единодушно застава зад Даниел Митов като премиер в предложеното от партията правителство. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на пресконференция днес, на която дойде с патерици заради операцията на менискус, наложила се заради контузия по време на футболен мач вчера. Утре той трябва да се яви в Народното събрание, за да представи пред новите депутати критичния за България План за устойчивост и развитие.

Опит за правителство

За вицепремиер и министър на отбраната се предлага Румен Христов, лидер на СДС. Двете партии се явиха заедно на парламентарните избори. Досега този пост се заемаше от Красимир Каракачанов, но партията му, която беше предишният коалиционен партньор на ГЕРБ, не успя да премине 4-процентната бариера.

Начело на Министерството на културата застава музикантът Калин Вельов - депутат на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание и бивш музикант в "Шоуто на Слави". В предишния парламент той стана известен с няколкото си клетви, тъй като различни депутати от листите преди него се заклеваха и отказваха и той всеки път след това трябваше да се кълне отново. Той стана популярен в социалните мрежи и с опита си да обиди БСП по време на едно от парламентарните заседания, но в крайна сметка единственото, което постигна, е да постави в неудобно положение председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Министерството на образованието отново ще се оглавява от Красимир Вълчев, ако ГЕРБ успее да сформира кабинет.

Любен Дилов, лидер на партия "Гергьовден" и съосновател на предаването "Ку-Ку", е предложението за министър на туризма. Борисов обоснова този избор с това, че той е Бургас – туристически град. „На ново лице му даваме тази възможност“, изтъкна премиерът в оставка.

Александър Иванов ще ръководи Министерство на регионалното развитие. Депутатът от ГЕРБ беше един от най-острите говорители в миналия парламент и един от най-яростните защитници на премиера Борисов и политиките на ГЕРБ.

Томислав Дончев отново ще вицепремиер, като Борисов го определи като "най-голям капацитет при еврофондовете".

Костадин Ангелов запазва мястото си като министър на здравеопазването. В рамките на 8-месечното му управление на здравното ведомство България често е между първо и второ място по смъртност с коронавирус в ЕС (близо 15 000 живота официално са загубени), а темпът на ваксинация е най-нисък в рамките на Блока.

Деница Сачева и Десислава Ахладова остават на постовете си, съответно социален министър и министър на правосъдието.

Начело на Министерство на финансите също остава Кирил Ананиев.

Министерство на вътрешните работи ще бъде оглавено отново от Христо Терзийски.

Ивелина Василев е министър на околната среда и водите, като според премиера тя е много добре подготвена. Тя беше министър във втория кабинет на ГЕРБ.

Начело на земеделието също остава Десислава Танева.

Министър на транспорта остава Росен Желязков.

Екатерина Захариева ще продължи да ръководи Министерство на външните работи.

Делян Добрев поема енергетиката. Той управляваше и през първите два мандата на ГЕРБ.

Досегашният зам.-министър на енергетиката Жечо Станков пък застава начело на икономическото ведомство.

Красен Кралев ще остане ръководител на Министерство на спорта.

Такова е времето, такива са изборите, така ни е подредил народът“, каза Борисов и добави „хората искат да обновяваме“.

„Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие”, каза още премиерът в оставка.

"Сега имат огромно мнозинство, могат да управляват и да направят всичко, което са обещали всички партии, допълни той. Но смята, че сега другите политически сили ще правят така, че да няма правителство.

Два месеца ще правят провокации, но българският народ ще види това, заяви Бойко Борисов.

Коментари: 0