Джонсън обеща да прекрати „нелепите бариери“ след Брекзит

Търговията между Великобритания и Северна Ирландия продължава да е затруднена

Джонсън обеща да прекрати „нелепите бариери“ след Брекзит

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън даде обещание, че ще прекрати „нелепите бариери“ пред вътрешната търговия между Великобритания и Северна Ирландия след Брекзит, предава BBС. Пред медията той заяви, че ще предприеме всички необходими стъпки за премахване на ограниченията, които ощетяват и двете страни и предизвикаха транспортен хаос по морските коридори.

Ирландският премиер Мишел Мартин пък заяви, че Северноирландският протокол не представлява опасност за конституционното положение на Северна Ирландия в Обединеното кралство и нарушаване на търговската сделка с ЕС би довело до нежелани ефекти.

„Проверките трябваше да бъдат леки и да не пречат на вътрешната търговия“, заяви Джонсън, пояснявайки, че правителството му се опитва да „минимизира“ щетите за търговците и да преведе протокола към „нормален вид“.

Той предупреди, че правителството ще предприеме по-нататъшни стъпки, ако ЕС настоява да бъде догматичен по въпроси като доставката на британски розови храсти, пръст и колбаси за Северна Ирландия. Джонсън отбеляза още, че в търговското споразумение с Брюксел изрично се споменава неразделното място на съставната страна във вътрешния пазар на Обединеното кралство и че не разбира действията на ЕС.

Припомняме, че в средата на месец март Блокът обяви, че ще съди Великобритания, заради едностранния й ход за промяна на условията по Протокола от Северна Ирландия, чрез който улеснява търговията между двете съседни страни, решавайки да oтлoжи въвeждaнeтo нa пpoвepĸитe зa внoc нa cтoĸи oт Eвpoпeйcĸия cъюз до октомври. Северна Ирландия, която остана на свободния пазар с ЕС след развода, търпи щателни проверки при внос и износ на стоки, които предизвикаха сериозно забавяне в доставките и загуби за производителите.

ЕС и Великобритания влязоха в нови търговски преговори миналата седмица, след като избухнаха силови протести в Северна Ирландия, които продължават и до днес. Haпpeжeниeтo, което пъpвoнaчaлнo ecĸaлиpa oĸoлo Бeлфacт и Лapн, бързо oбxвaнa цялaтa cтpaнaтa. Протecтиpaщитe твъpдят, чe Лoндoн нe e зaчeл интepecитe нa съставната страна пpи тъpгoвcĸaтa cдeлĸa с EC и затова сега искат предоговаряне и изчистване на неяснотите, така че тъpгoвиятa oтнoвo дa ce възcтaнoви и дa ce изпълнявa бeз зaбaвяния.

В петък обаче водещите министри по преговорите на Дейвид Фрост от Обединеното кралство и Марош Шефчович от ЕС заявиха, че разговорите са в задънена улица и ще трябва още време, за да се изгладят въпросите по митническите проверки.

Мартин заяви, че всяка страна тълкува сделката според нуждите си и това няма да доведе до рационални преговори. Той заяви, че проверките на стоки, преминаващи през Ирландско море, от самото начало е било предвидено да бъдат леки, добавяйки, че икономическият пазар в Обединеното кралство винаги е бил първостепенен за тях.

Част от правителството във Великобритания смята, че Северноирландският протокол  трябва да бъде премахнат изцяло, тъй като нарушава Закона за съюза на Обединеното кралство. Подобно действие обаче би означавало нарушаване на Брекзит, което ще доведе до тежки санкции за Острова.

Джонсън заяви, че ако търговските проверки на идващите от Ирландско море стоки не работят в интерес на Обединеното кралство, ще бъде принуден да се позове на член 16, който позволява на Лондон или Брюксел временно да прекратят протокола. Това от своя страна отново би довело до сътресение в крехките отношения между двете страни, както и до нарушаване на редица параграфи от търговската сделка, сключена на 24 декември.

Мартин обяви, че е пуснато обществено допитване, с което да се разбере дали британците и ирландците искат Северноирландския протокол да продължи да съществува или да бъде прекратен.

Борис Джонсън заяви, че не се обмисля гранично проучване, за да се определи дали Северна Ирландия иска да остане в орбитата на Великобритания за „много, много дълго време напред“. Подобно действие от страна на съставната държава би довело до крах на Обединеното кралство, което се бори да задържи Шотландия, която е все по-близо до нов референдум за независимост.

Коментари: 0